30 Ekim 2007 Salı

Ispanaklı Kek


''Bu kız ıspanakla kafayı mı yemiş?'' dediğinizi duyar gibiyim:)
90'lı yıllarda TRT'de bir program vardı.Tam adını hatırlayamıyorum ama programın içeriği şöyleydi;her hafta yurdun farklı bir yöresine gidilir ve o yöreye mahsus bir mercimek yemeği tanıtılır,sunucu yaşlı teyze bir konuk ağırlar ve onunla mercimeğin faydaları üzerine sohbet ederdi.Ben o zamanlar çocuktum ve annemin komşu kadınlarla ''yaa bu mercimek ne kadar faydalıymış da haberimiz yokmuş'' içerikli konuşmalar yaptığını hatırlıyorum.Sonraki günlerde annem de televizyonda gördüğü mercimekli tariflerden sık sık dener olmuştu.Neyse,uzun zaman sonra anlaşıldı ki;meğer o yıl, bir sebepten mercimek ihracatı yapılamamış,aşırı mercimek stoğunu eritmek için de devletimizin sorumlu kişileri TRT'den yardım istemiş:)
Ben de, bu hafta evdeki aşırı ıspanak stoğunu tüketmek için çeşitli yollara başvurdum(Aşırı dediysem hepsi hepsi 1.5 kiloydu ama sadece 3 kişi olduğumuz için bize fazla geldi:)
Ispanaklı Kek için Malzemeler:
_2 yumurta,
_1.5 su bardağı şeker,
_1/2 su bardağı yağ,
_1/2 su bardağı haşlanmış,püre haline getirilmiş ıspanak,
_1 paket vanilya,
_2 su bardağı un,
_1 paket kabartma tozu.
Yapılışı:Önce,ıspanakları iyice yıkayıp, ufak bir tencerede suyunu çekene kadar pişirdim.Daha sonra robotta püre haline getirdim.2 ymurtayı şekerle uzun uzun çırptım.Diğer malzemeleri de ekleyip biraz daha karıştırdım.(Un ve kabartma tozunu ilave ettikten sonra fazla karıştırmamak gerekir.Kekin kabarmasını engelleyebilir.)Yağlanmış normal bir kek kalıbına döküp, 170 dereceye ayarladığım hiç ısıtılmamış fırında 40-45 dakika kadar pişirdim.Dilerseniz,kelepçeli bir kek kalıbında pişirip üzerine krema ya da kremşanti dökebilirsiniz.Ben misafirim geldiğinde öyle yapmayı düşünüyorum.
Yapılışı

Ekşili Ispanak Çorbası


Malzemeler:
_1 kahve fincanı yeşil mercimek,
_1 kahve fincanı bulgur(Köftelik bulgurdan kalın,pilavlık bulgurdan ince)
_1 orta boy soğan,
_1 demet ıspanak(1 maydonoz demeti kadar),
_Salça,tuz,baharat,limonsuyu,nar ekşisi.
Yapılışı şöyle;5 bardak suyla mercimekleri yarı yarıya haşlayın.Bu arada ayrı bir tencerede ufacık doğradığınız soğanları yağ ile pembeleştirin.Salça ve baharat ekleyin.Bir kaç kez karıştırıp ıspanağı ilave edin.Bir kaç dakika kavurduktan sonra çorbanın suyundan bir miktar alıp bu karışıma ekleyin.Bulguru ve bu karışımı aynı anda çorbaya ilave edip on dakika daha pişirin.Ocaktan almadan önce limon suyu ve biraz nar ekşisi ekleyin(Ne kadar ekşi olmasını istiyorsanız o ölçüde).Afiyet olsun.Aslında bu semizotu ile yapılan bir çorbaydı ama ıspanakla da çok güzel oldu.Ekşi tatlardan hoşlanıyorsanız mutlaka deneyin.

29 Ekim 2007 Pazartesi

Yumurtalı Ispanak


Malzemeler:
_1 kilo ıspanak,
_1 adet büyük boy soğan,
_3-4 adet yumurta(kişi sayısına göre),
_1 yemek kaşığı salça,
_Tuz,kırmızıbiber.
Yapılışı:Ispanakları iyice yıkayıp doğrayın.Bir tencereye zeytinyağı koyup soğanları ekleyin,pembeleşinceye kadar kavurun.Salçasını koyun,ıspanakları azar azar karıştırarak ilave edin.Ispanakların yarısından daha aşşağı seviyesine kadar su koyun ve 15 dakika kadar orta ateşte pişirin.Pişme işlemi bitince kapağını açın,yumurtaları kırın,ocağı kısın ve kapağı kapalı olarak bir kaç dakika daha bekletin.Afiyet olsun.

28 Ekim 2007 Pazar

Roka Salatası


Balığı görünce arkamı dönüp kaçarım ama, rokaya bayılırım.Zaten, sevmediğim sebze hemen hemen yok gibi.Geçen gün, arabayla dolaşırken, yol kenarında bir tezgahta gözüme yeşil bişiyler ilişti.Eşime dönüp ''dur çabuk!yeşil bişiyler gördüm'' dedim:)Eskiden bana, ''Yeşili çok mu seviyosun?Babana söyle seni çayıra bağlasın'' esprisini sık sık yapan eşim, dayanamadı durdu.Sağolsun bana hiç kıyamaz:)Ben de tezgahta ne varsa hepsinden aldım.Zira, genellikle marketlerden alışveriş yapmak zorunda kaldığımız için sebze-meyvenin tazesini bulmakta zorlanıyoruz.Şöyle doya doya bir pazar alışverişi yapmayalı çok zaman oldu.Her neyse bir roka salatasına da bu kadar girizgah fazla oldu.Geçelim tarifine.Çok uzun bir tarifi var:P
Malzemeler:
_1 demet roka,
_Zeytinyağı,tuz,limon,
_Süslemek için 1 domates.
Yapılışı:Rokayı yıkayıp doğrayın.Tuzunu atın,zeytinyağı gezdirin,limon sıkın,domatesle süsleyin.
Soğan,maydonoz,salatalık da ilave edebilirsiniz.Ama ben sade seviyorum

27 Ekim 2007 Cumartesi

Fırında Etli Mantar


Malzemeler:


_250gr. mantar,


_250 gr. kuşbaşı doğranmış et,


_3 adet salçalık kırmızı biber,


_2 adet sivri biber,


_1 adet büyük boy soğan,


_Bir adet domates,


_1 yemek kaşığı salça,


_Tuz ,karabiber ,kırmızı biber,


_Arzu edenler bir kaç diş sarımsak ekleyebilir.


Yapılışı:Önce, eti düdüklü tencerede 20 dakika kaynattım.Biberleri tavaya alıp bir miktar yağ ilavesiyle kavurmaya başladım.(Soğan daha erken piştiği için önce biberleri kavurdum)Halka halka doğranmış soğanları ekleyip kavurmaya devam ettim.Pembeleşmeye başladığında mantarı da ilave ettim.Mantarlar suyunu tamamen çekene kadar kavurdum.Bir kaşık salçayı yarım su bardağı su ile karıştırıp sebzelere ekledim.Son olarak tuz ve baharatları da atıp altını kapattım.Tüm malzemeyi (et de dahil)fırın kabına alıp, üzerini aşmayacak kadar su(haşlanan etin suyunu) koydum.Fazla pişmemesini istediğim için, küpküp domatesi de bu aşamada ilave ettim ve 200 derece fırında 15 dakika kadar pişirdim.


Nohutlu Bulgur Pilavı




Malzemeler:

_1.5 su bardağı pilavlık bulgur,

_1 su bardağı haşlanmış nohut,

_1 yemek kaşığı tereyağı,

_Et suyu(Bulgur pilavına bire bir ölçüyle su konulması tavsiye edilir ama ben biraz daha fazla koydum.)

Yapılışı:Tereyağını eritip bulguru ilave edin.Biraz kavurduktan sonra nohutu da ekleyin.Son olarak suyunu ve tuzunu koyup kısık ateşte pişirin.(Pirinç pilavına nisbetle daha çabuk pişer)

25 Ekim 2007 Perşembe

Ahududu Reçelli Pasta

Dün akşam çaya gelen misafirlerimiz için ahudu reçelli pasta ve peynirli börek yaptım.Pastanin tarifi şöyle;

Keki için malzemeler:

_4 yumurta,

_4 kahve fincanı şeker,

_1.5 kahve fincanı süt,

_1.5 kahve fincanı yağ,

_5 kahve fincanı un,

_Yaklaşık 2 yemek kaşığı kakao,
_1 paket kabartma tozu,

_1 paket vanilya.


Kreması için malzemeler:

_1 kilo süt,
_3 kahve fincanı un,

_125 gr. tereyağı,

_1 su bardağı şeker,

_1 paket vanilya.

_Arasına ve üzerine:Muz,dövülmüş ceviz,ahududu reçeli, damla çikolata.

Yapılışı:Önce, yumurta ve şekeri mikserin en yüksek hızında havalandırarak 6-7 dakika çırptım.Diğer malzemeleri de ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra yağlanmış kelepçeli kalıba döktüm.Fırını hiç ısıtmadan keki koydum ve 180 dereceye ayarlayıp tam olarak 27 dakika pişirdim.(Pişme esnasında fırın kapağını açarsanız, kekin ortası içe çöker)Kek soğuyana kadar kapağı hiç açmadım.


Kremanın yapılışı:Margarini eritip unu ilave ettim.5 dakika kadar kavurduktan sonra yavaş yavaş sütü ekledim(bu arada karıştırmaya devam ettim tabi)Şekeri ve vanilyayı da koyup kaynayana kadar sürekli karıştırdım.Kaynadıktan sonra altını kısıp 2-3 dakika kadar daha karıştırmaya devam ettim ve ocaktan aldım.İlk sıcaklığını kaybedince mikserin en yüksek hızında 10 dk. çırptım.



Sıra geldi keki kesmeye.Kelepçeleri çıkardıktan sonra kürdanla keseceğ,m yerleri işaretledim ve naylon bir iple keki iki parçaya böldüm.Yalnız,kabardığını da hesab ederek biraz daha yukardan kesmem gerekirdi.Resimde de görüldüğü gibi ortalayamamışım:)Birinci parçanın üzerine krema sürdükten sonra dövülmüş ceviz serptim.Küp küp doğradığım muzları da ekledim.Diğer parçanın iç kısmına da ince bir tabaka halinde krema sürüp ,birinci parçanın üzerine kapattım.


Üzerini tamamen kapatacak şekilde, kalan kremayı bir spatula yardımıyla tüm pastaya sürdüm.Ortasında yuvarlak bir alanı damla çikolata ile süsledim.Geri kalanına da ahududu reçeli sürdüm.Pastayı bu şekilde süsleme fikrini buradan aldım.
Kekin tarifini eski bir komşumdan almıştım.İçeriğinde yağ ve süt olduğu için ıslatmaya gerek kalmıyor.Çok yumuşak ve lezzetli bir kek oldu.Krema ise kümbet pastanınkiyle aynı.Afiyet olsun.

Biber Dolması(Antep usulü)



Malzemeler:

_2 su bardağı pirinç,

_Yarım kilo yağlı kıyma,

_2 adet orta boy soğan,

_Yaklaşık 1 baş sarımsak,

_1/2 su bardağı zeytinyağı,

_Biber salçası+domates salçası,

_Limon suyu(arzuya göre sumak ekşisi ya da limon tuzu da kullanılabilir),

_Dilediğiniz kadar karabiber,kırmızıbiber,Yeteri kadar tuz.

_30-40 adet biber(Sayı biberlerin büyüklüğüne göre değişebilir)

Yapılışı:Biberler yıkanır,içleri temizlenir.Ben kırmızı salçalık biber de kullandım.Antep'te biberlerin acı olanları kullanılır.Fotoğraftakiler tatlı biber.

İçi için ise soğanlar ve sarımsaklar yemeklik doğranır.Diğer malzemelerle birlikte yuvarlak bir tepside yoğrularak karıştırılır.Biberler bu malzemeyle doldurulur.Tıka basa doldurulmamalı ve üzerinde biraz boşluk bırakılmalı(Şişme payı).Tencereye üst tarafı yukarı gelecek şekilde dizilir.Bir kapak,varsa dolma taşı konur.Kaynamaya başladıktan sonra yarım limonun suyu sıkılır ve yaklaşık 20 dakika kadar kısık ateşte pişirilir.

Tarif için Antepli arkadaşım ve dostum Sema Hanım'a teşekkür ediyorum.

Hazır Yufka Böreği(Peynirli)











Malzemeler:


_5 adet yufka,


_Yaklaşık 1 kilo peynir,


_Maydonoz,


_Harcı için:1 su bardağı süt,1/2 su bardağı sıvıyağ,1 yumurta,


_Hazırlanan harçtan+susam.




Yapılışı:Yufka açılır,üzerine süt,yumurta ve sıvıyağdan oluşan harç sürülür(Ben, her bir yufkaya 6_7 yemek kaşığı harç sürdüm)Fırça yardımıyla her tarafına yedirilir.Maydonoz ve peynir de serpildikten sonra fotoğraftaki gibi rulo yapılır.(Ben böreği iki ayrı tepside pişirdim.1.tepsiye sol taraftaki gibi, diğer tepsiye ise uzunlamasına yerleştirdim).Üzerlerine hazırlanan harçtan(Dilerseniz yumurta sarısı) sürülüp susam serpilir ve 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirirlir.Piştikten sonra tepsinin üzeri diğer bir tepsiyle ya da bir bezle kapatılırsa böreğin sertleşmesi önlenmiş olur.
Not:benim fırınımda kurabiyeler 150,börekler 200 derecede pişiyor.Başka fırınlarda durum farklı olabilir.

24 Ekim 2007 Çarşamba

Yuvarlama ya da Yuvalama(Antep)


İşte, sonunda!Ben de yuvarlama yaptım:)O ufacık köfteleri hiç üşenmedim,saatlerce elimle yaptım.....diyemiycem.Hazır aldım:)Ama, köfteler haricindeki işlemleri kendim yaptım.
Malzemeler:
_1 su bardağı hazır yuvarlama,
_1 su bardağı nohut,
_200-300gr. kemikli et(Ben kuşbaşı doğranmış hafif yağlı et kullandım),
_3 su bardağı süzme yoğurt(Süzme yoğurdum yoktu, ben de 4.5 su bardağı katı hazır yoğurt kullandım.Bence sonuç farketmedi),
_1 yumurta,
_yarım yemek kaşığı un,
_Üzerine dilediğiniz kadar zeytinyağı ve nane.
Yapılışı:Önce, eti ve nohutu pişene kadar kaynatmak gerekiyor.Benim dolabımda haşlanmış nohut vardı o yüzden yalnızca eti pişirip sonra nohutu ilave ettim.Küçük bir tencereye biraz su koydum.Üstüne bir süzgeç yerleştirdim.Yuvarlamaları bu süzgece alıp üzerine tencerenin kapağını kapattım.Bu şekilde, buharda on dakika kadar pişirdim.(Sertliğini muhafaza etmesi gerekiyor) ve bunu da yemeğe ekledim.Sıra geldi yoğurdu hazırlamaya;Bir tencerede yoğurt,yumurta ve unu hiç su eklemeden mikserle iyice çırptım.Ocağın üzerine alıp kaynayıncaya kadar sürekli karıştırdım.Kaynama alametleri görünür görünmez ocaktan aldım ve ara sıra karıştırmaya devam ettim(Kesilmemesi için)Yemek henüz sıcak halde iken yoğurdu da karıştırarak ekledim.(Süzme yoğurt kullanmadığım için yemeğin tüm suyunu süzdüm sonra yoğurdu ekledim,aksi taktirde kıvamı çorba gibi olabilirdi)Bu aşamada tuzunu da ilave ettim.Ve son olarak zeytinyağını kızdırıp nane ilavesiyle yemeğin üzerine döktüm.Afiyet olsun!
Yuvarlamaların yapımını öğrenmek için buraya ya da
buraya bakabilirsiniz.

22 Ekim 2007 Pazartesi

Kuruluk Dolması(Antep)



Malzemeler:



_30 adet kurutulmuş patlıcan,



_1.5 su bardağı pirinç,



_150-200gr. yağlı kıyma,



_1 adet orta boy soğan,



_yaklaşık bir baş sarımsak,



_2 yemek kaşığı biber salçasıyla karışık domates salçası,



_Karabiber,kırmızı biber,tuz,zeytinyağı,limon suyu(veya sumak ekşisi),



Yapılışı:

Kurutulmuş patlıcanlar 15 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır ve suyu süzülür.Soğuk su eklenerek öylece bırakılır.Siyah suyunu bıraktığında tekrar süzülür ki bu işlem ertesi güne kadar en az üç kez tekrarlanmalıdır.Yani kuruluk dolması yapmak için patlıcanları bir gece önceden hazırlamak gerekiyor.



İç malzemesinin hazırlanması:Yuvarlak bir tepside bütün malzemeler karıştırılır,hatta iyice karışması için biraz elle yoğrulur.Patlıcanları doldururken çok dikkatli davranıp yırtmamak gerekiyor.Yırtılırsa içindekiler pişerken taşabilir.Yarısına kadar iç malzemeyle doldurduktan sonra elinizle üzerine biraz bastırın ki her tarafına eşit olarak yayılabilsin.Daha sonra patlıcanları tencereye dizin(Fotoğraftaki gibi) ve üzerini kapatacak kadar su ile doldurun



Pişirmeden önce üzerine bir tabak kapatıp varsa dolma taşı koyun.Yarım saat kadar çok kısık ateşte pişirin ve fazla suyunu süzerek servis edin.Bu dolmayı diğerlerinden ayıran özellikler;

1-Sarımsak ve biber salçası kullanılması,

2-Acısının çok fazla olması,

3-Kuru patlıcan,kabak ve biberden yapılıyor olması.Her Anteplinin evinde ayda en az 3-4 kez pişen bir yemek.Ayrıca,burada yufkacılarda satılan özel bir ekmeğe sarılarak yeniyor.Bir ara zeytinyağlısını da eklerim inş.


Benimkisi biraz acemi işi,malum Antepli değilim:)

Yöresel Antep Yemekleri

Sizlere Antep mutfağını tanıtmak konusunda çok azimliyim.Fakat hala evde yuvarlama yapmayı becerebilmiş değilim.O yüzden ben de kalktım,yuvarlama yapan bir yere gidip hem fotoğraflarını çektim hem de afiyetle yedim.Burası 'İncilipınar Antep Sofrası', Antep'te çok bilinen bir yer ve turistlerin uğrak noktalarından birisi.











Otantik bir ortam,su sesi,şark usulü sofralar...Her şey güzel.






YUVARLAMA (ya da Yuvalama)

EKŞİLİ UFAK KÖFTE FINDIK LAHMACUN ve AYRAN


EKLEME:Bu mekan 2008 yılı itibariyle artık yok.Antep yöresel yemeklerini tatmak isteyenler için bazı adresler; Aşina ya da Yörem

20 Ekim 2007 Cumartesi

Karbonatlı Börek(Bursa)


Baştan söyleyeyim,içinde soda yok.Adını böyle koymuşlar.
Yapımı son derece basit, zamanınızı almayan kolay bir börek.

Malzemeler:

_3 su bardağı un,

_3 yemek kaşığı yoğurt,

_3 çay kaşığı tuz,

_1 çay kaşığı karbonat(dolu dolu olacak),

_3/4 çay fincanı su.

Yapılışı:Önce yoğurt ve tuzu,biraz karıştırdıktan sonra da diğer malzemeleri ekleyip sert olmayan bir hamur yoğurun.Elde ettiğiniz hamuru iki eşit parçaya bölerek yumak yapın. 1_2 dakika dinlendirin ve her bir parçayı servis tabağı büyüklüğünde açarak kare şeklinde kesin.Bol yağda iki yüzünü de kızartarak afiyetle yiyin.Dilerseniz arasına peynir vs. harç da koyabilirsiniz.

18 Ekim 2007 Perşembe

My First Revani:)




Tatlı sevmediğim için nadir olarak yaparım.Dün akşam da ilk defa revani yaptım.Ben 'kalır bu yenmez' derken yarısından çoğu bitti bile:)

Malzemeler:

_2 yumurta,

_1/2 su bardağı şeker,

_1/2 su bardağı yoğurt,

_1/2 su bardağı sıvıyağ,

_1/2 su bardağı irmik,

_1 su bardağı un,

_1 paket kabartma tozunun dörtte üçü,

_Limon kabuğu rendesi,


Şurubu için:

_2.5 bardak(su bardağı) su,

_1+1/4 su bardağı şeker(Ben fazla tatlı sevmediğim için şekerini az koydum.Tatlı sevenler 2 bardak şeker kullanabilir),

_çeyrek limon suyu.


Yapılışı:Önce, şurubunu hazırlayıp soğumaya bırakın.Şeker ve yumurtayı köpük köpük olana kadar mikserle iyice çırpın.yoğurt ve sıvıyağı da katıp biraz daha çırpın.İrmik,un.limon kabuğu rendesi ve kabartma tozunu da ekleyip karıştırın.Yağlanmış tepsiye döküp, 170-180 derece fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Fırından çıkan revani, henüz sıcakken şurubunu dökün ve içine çekmesini bekleyin.Revani sıcak,şurup ılık olmalı)Afiyet olsun:)

15 Ekim 2007 Pazartesi

Mantar Kavurma


Malzemeler:
_300gr. mantar,
_5 adet kırmızı biber,
_3 adet sivri biber,
_2 orta boy soğan.
Yapılışı:Mantarların saplarını temizleyip yıkayın.Bekletecekseniz limonlu suya koyun.Diğer sebzeleri de yıkayıp dilediğiniz şekilde doğrayın.Mantarları tavaya alıp biraz sıvı yağ ilavesiyle kavurmaya başlayın.Suyunu çektikten sonra, önce kırmızı biberleri, bir iki dakika sonra da sivri biberleri ve soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin.Bu arada tuz atmayı da unutmayın.Ben, sebzeleri fazla pişirmekten yana değilim.O yüzden, renklerini kaybetmeden ocaktan alırım.Başka bir sebzeli tarifte görüşmek üzere:)

13 Ekim 2007 Cumartesi

Bir Sonbahar Çorbası...


Havalar iyiden iyiye serinledi.Sıcacık çorbalar imdadımıza yetişiyor neyse ki.Bu çorbayı bir yemek kitabında görmüştüm.Adını ''dul avrat çorbası'' koymuşlar.Bu ad benim pek hoşuma gitmediği için kullanmıyorum ama çorbanın lezzeti bambaşka.Sivas'ta bu çorbanın nohutsuzunu yapıyorlar.İsmi de ''düğü'' ya da ''düğürcük'' çorbası ki bu köftelik bulgurun Sivas'taki adı oluyor.

Malzemeler:
_Bir kahve fincanı yeşil mercimek,
_1/2 su bardağı haşlanmış nohut,
_Yarım kahve fincanı köftelik bulgur,
_Bir çay fincanı erişte,
_5 su bardağı su(Az gelirse eklenebilir)
_Salça,
_Tuz,kırmızı biber,nane.

Yapılışı şöyle:Yıkanmış yeşil mercimeği 5 bardak suda yarı yarıya pişmiş duruma gelene kadar kaynatın.Köftelik bulguru da ekleyip 5 dakika daha kaynatın.Bu arada ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı salçayı margarinle kavurun ve altını kapatmadan hemen önce 2 tatlı kaşığı nane ve biraz kırmızı biber ekleyin.Bu karışımı da çorbaya ekledikten sonra hamuru da ilave edip pişene kadar biraz daha kaynatın.En son haşlanmış nohutları da çorbaya ilave edip altını kapatın.




Evde yapılmış erişte.Anneciğim sağ olsun:)

11 Ekim 2007 Perşembe

Fırında Köfte Patates


Öncelikle, tüm İslam aleminin Ramazan Bayramını tebrik ediyorum.

Bu yemeği, bayramdan önce yapmıştım ama yazmaya ancak fırsat bulabildim.

Malzemeler:

_250gr. kıyma,

_Bir tane ufak soğan,

_Bir yumurtanın yarısı,

_Ekmek içi,

_Bir kaç dal maydonoz,

_Tuz ve baharatlar,

_Üç tane orta boy patates,

_Bir adet domates,

_İki-üç adet sivri biber.







Yapılışı:İlk 6 malzemeyi karıştırıp köfte yapın.Hazırladığınız köfteleri tavada yarı yarıya pişmiş bir duruma gelene kadar kızartın.Patatesleri ve sivri biberleri de dilimleyerek aynı şekilde kızartın.Köfte,patates ve biberleri ufak bir fırın tepsisine alın.Üzerine salçalı su ekleyerek 200 derecedeki fırında pişirin.




8 Ekim 2007 Pazartesi

Elde Açılmış Börek


Dolaptaki kıymayı mantı mı yapsam köfte mi yapsam diye düşünürken en sonunda börek yapmaya karar verdim.Böreği yapmak biraz vakit alıyor ama uğraştığıma değdi doğrusu.
Hamuru için gerekli malzemeler:
_4 su bardağı un,
_1 yumurta(Ufak olsun),
_1.5 yemek kaşığı yoğurt,
_1 paket instant maya(Veya yarım küp yaş maya),
_2 tatlı kaşığı tuz.
_Ilık su
İç malzemesini ben kıymalı hazırladım ama ıspanaklı,peynirli ya da patatesli de olabilir.

Börek içi için gerekli malzemeler:
_250gr. kıyma,
_3 adet iri soğan(Ben soğanını fazla koyarım,az koymak isteyenler kıyma miktarını arttırmalı),
_1-2 adet sivri biber,
_1 adet domates
_bir yemek kaşığı salça,
_karabiber,kırmızıbiber,tuz.

Nasıl mı yaptım?
Soğanları ve sivri biberleri sıvıyağda biraz çevirdikten sonra kıymayı ilave ettim.Yarı yarıya pişmiş bir duruma gelene kadar kıymayı da kavurup salça ve domatesi ekledim.Son olarak tuz,karabiber,kırmızı biber ilavesiyle kıymalı içimiz hazır.

Sıra geldi hamuru yoğurmaya:4 su bardağı unu, bir paketten bir tatlı kaşığı eksik mayayla iyice karıştırdım.Yumurta,yoğurt,tuz ve yaklaşık 2-2.5 çay bardağı ılık suyu ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurdum.(Hamur ele yapışmayacak bir yumuşaklıkta olmalı.)Hazırladığım hamuru dört eşit parçaya bölüp yumak yaptım.Mayalanmasına fırsat vermeden açmaya başlamak gerekiyor.Yumakları bir iki dakika dinlendirmek yeterli.Servis tabağı büyüklüğünde açtığım hamurun üzerine 1.5 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirip fırça yardımıyla her tarafına yayılmasını sağladım.Yağladığım hamuru elime alarak inceltmeye çalıştım.(İki elinizin üzerinde, avuçlarınız yere bakar durumda dairesel hareketlerle çevirmeniz gerekiyor.Bunu yapamazsanız olduğu yerde uçlarından çekerek inceltmeye çalışın.İnceltmeye çalışırken hamur bazı yerlerinden yırtılabilir,bunu sorun etmeyin.Yırtılmış ince hamur, yırtılmamış kalın hamurdan iyidir.Bilhassa kenarlarının kalın olmaması gerekiyor.)Yeteri kadar inceldiğinde iç malzemesini koyarak rulo olacak şekilde hamuru sardım.(Çok sıkı sarmamak gerek,gevşek olursa börek daha yumuşak olur.)


Yağlanmış tepsiye resimdeki gibi yerleştirdim.Üzerine 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı yoğurt,2 yemek kaşığı sıvıyağ karışımını sürdüm.Çörek otu ve susam serperek 200 derecelik fırında yirmi dakika kadar pişirdim.


Not:Ölçüler bana ait ama tarif annemin.
Sütle yoğrulan bir hamur istiyorsanız:Çarşaf Böreği

6 Ekim 2007 Cumartesi

Mercimek Çorbası


Hemen herkesin bir mercimek çorbası tarifi vardır ama gene de yazayım.
Malzemeler:
_Yarım çay fincanı kırmızı mercimek,
_Bir ufak patates,
_Bir ufak soğan,
_4 su bardağı su(Et suyu varsa, 2 su bardağı su,2 su bardağı et suyu),
_Tereyağı,margarin,
_Bir buçuk tatlı kaşığı un,
_Antep biberi,
_Bayat ekmek.

Yapılışı:Mercimek,patates ve soğanı 4 bardak suyla haşlayalım.Piştikten sonra süzgeçten geçirelim.Ayrı bir kapta, bir miktar margarini eritip bir buçuk tatlı kaşığı un ilave edelim.Sürekli karıştırarak rengi pembeye dönünceye kadar kavuralım.Yarım su bardağı soğuk suyu kavurduğumuz unun üzerine yavaş yavaş ekleyelim.Bu karışımı çorbaya ilave ettikten sonra sıra geldi ekmeklere.Küp küp doğradığımız ekmekleri bir miktar tereyağıyla karıştırarak fırında beş dakika kadar bekletelim.Bu işlemi tavada da yapabilirsiniz.Renkleri kahverengi olunca fırından çıkaralım ve servisten hemen önce çorbaya ekleyelim.Acı sevenler Antep biberini tereyağında kızdırarak çorbaya ilave edebilirler.Afiyet olsun!

4 Ekim 2007 Perşembe

Yoğurtlu Patates(Antep)


Antep mutfağından bir yemek.Her şeye burun kıvıran oğlumun bu yemeğe 'hayır' dediği pek görülmemiştir.Esasen, Antep denince akla gelen çok meşhur ''yuvarlama'' yemeği yoğurtlu patatesin kardeşi sayılır.Tek fark, yuvarlamanın patates yerine pirinç ve undan yapılmış ufacık köfteler içeriyor olması.Ben henüz yuvarlama yapmadım.Çok zahmetli bir iş çünkü.Antepliler bayramlardan önce çıldırmış gibi yuvarlama yapar.Yapamayanlar için de hazır yapılmış köfteler satılıyor.Henüz almadım.Kim bilir belki bu bayram yaparım(Peh peh:)
Yoğurtlu patates için malzemeler:

_250_500gr. arası yemeklik kuşbaşı(Burda koyun eti kullanılır ama dana etinden de pekala güzel oluyor),

_Bir su bardağı haşlanmış nohut(Önceden haşlanmamışsa etle beraber pişirilir),

_2-3 adet patates,

_5 su bardağı hazır yoğurt(ya da iki su bardağı süzme yoğurt),

_Bir yumurta,

_Üzeri için zeytin yağı ve nane.

Yapılışı:Eti bir tencerede tuzunu da atıp kaynatın.

patatesleri de ekleyerek pişene kadar biraz daha kaynatın

En son nohutu da ekleyin.

Ayrı bir tencerede yoğurt ve yumurtayı iyice çırpıp ocağa alın.Kaynayıncaya kadar iyice karıştırın.Kaynar kaynamaz ocaktan alın ve yemeğe ekleyin(Gene karıştırarak).En son kızdırılmış zeytinyağı ve naneyi de döküp servis yapın.(Yoğurdu eklediğiniz esnada yemeğin hala sıcak olması gerekiyor.) Haa tuzunu da unutmayın.Yoğurtlu yemeklerde tuzun en son atılması gerekir.

3 Ekim 2007 Çarşamba

Karışık Pizza



Sahurda pizza denediniz mi?Hem tok tutar hem de hafif.


Malzemeler:


Hamuru için:2.5 su bardağı un,yarım paket instant maya,bir tatlı kaşığı şeker,bir tatlı kaşığı tuz,yarım bardak sıvı yağ,bir bardaktan az ılık su.


Üst malzemeleri:sucuk,salam,bir iki dilim pastırma,bir adet domates,mısır siyah zeytin,üzerine kaşar peyniri.(Mantar,yeşil biber, kırmızı biber,yeşil zeytin de eklenebilir,Evde olmadığı için ben ekleyemedim.)


Ayrıca bir yemek kaşığı salça yarım çay bardağı suyla karıştırılır.(Hamurun üzerine sos)


Yapılışı:Hamurun malzemelerini bir kapta karıştırıp yoğurun.Yuvarlak bir tepsiyi yağlayıp hazırladığınız hamuru tepsiye yayın.Kenarlardaki hamurun biraz kalın olması gerekiyor.Tepsinin üzerini bir bez veya folyoyla kapatıp yarım saat kadar mayalanmasını bekleyin.Hazırladığınız salçalı sosu fırça ya da kaşık yardımıyla hamura sürün.Üst malzemeleri de ekleyip fırına koyun.Ben hiç bir zaman fırını önceden ısıtmam ve bu konuda hiç hayal kırıklığına uğramadım.180 derecede 20_25 dakika pişirin.Üst resimdeki gibi olunca çıkarıp kaşarları serpin.Bir iki dakika sonra servise hazır.Afiyet olsun!

2 Ekim 2007 Salı

İslim Kebabı





Pazar günü iftar için hazırladım bu yemeği.




Malzemeler:
_Üç adet patlıcan(Alacalı soyulmuş,önceden tuzda bekletilmiş),

_Köfte malzemesi(Soğan,maydonoz,yumurta,ekmek içi,baharat,tuz),

_üç adet domates,

Yapılışı:Patlıcanları boylamasına uzun şeritler halinde dilimleyin.Hafifçe kızartıp kağıt havluya bırakın.Köfte malzemelerini yoğurup ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın.Bunları da hafifçe kızarttıktan sonra, her bir patlıcan diliminin arasına bir köfte,üzerine de bir domates olacak şekilde yerleştirip ortasına kürdan batırın.Ayrı bir kapta yağ ve salçayı kavurarak salçalı su hazırlayın.Ufak bir borcam tepsiye yerleştirip suyunu da ekleyin.domatesler resimdeki gibi olana kadar pişirin.Afiyet olsun:)







Kış Hazırlıkları(Evde zeytin nasıl yapılır?)

Bursa'da bir zeytin ağacı.



Yeşil renkli zeytinler kararmış olanlardan ayrılır.Resimdeki gibi çekiçle hafifçe vurarak kırılır.Sonra bir kaba alınır,üzeri su ile doldurulur ve acımsı tadının yok olması için hergün suyu değiştirilir.On gün sonra tadına bakılır,acımsı tat yoksa tuz eklenir.Hepsi bu kadar.Kırma aşaması biraz meşakkatli oluyor ama sizi temin ederim bu lezzeti marketlerde asla bulamazsınız.Benimkiler henüz olmadı.Sabırsızlıkla bekliyoruz:)

..................................................................
05 Ekim:Zeytinler yenecek hale geldi.Zeytin kırmakta bana yardım eden eşime ve bu zeytinleri 16 saatlik mesafeden gönderen eşimin ailesine teşekkür ediyorum:)