26 Şubat 2008 Salı

Kafesli Tart



Malzemeler:
_1 yumurta(oda sıcaklığında)
_yarım su bardağı şeker,
_125 gr. tereyağı(oda sıcaklığında),
_Yarım bardak yoğurt,
_1 paket vanilya,
_1 paket kabartma tozu,
_aldığı kadar un(8-9 kahve fincanı)

İç malzeme için:
_4 adet elma,
_3 çorba kaşığı şeker,
_1 tatlı kaşığı tarçın,
_dövülmüş ceviz.
İç harcının hazırlanması şöyle;ceviz hariç tüm malzemeleri bir tencerede karıştırıp,kısık ateşte suyunu iyiçe çekinceye kadar pişirdim.Ocaktan almadan hemen önce ceviz ekledim.
Hamurun yapılışı:Un ve kabartma tozu hariç, tüm malzemeleri elimle iyice karıştırdım(Malzemelerin oda sıcaklığında olması önemli).Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurdum.Yarısını kullanacağım tepsiyle aynı ebatta olacak şekilde merdaneyle açtım.İç malzemeyi yaydıktan sonra,hamurun kalanını gene merdaneyle açarak şeritler halinde kestim.Fotoğraftaki gibi kafes olacak şekilde tepsiye dizdim.150 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirdim.

5 Şubat 2008 Salı

Çarşaf Böreği



Malzemeler:,
_4 su bardağı un,
_2 tatlı kaşığı tuz,
_2 çay kaşığı şeker,
_1 paket instant mayanın yaklaşık beşte biri,
_1 su bardağı ılık süt,
_Yarım su bardağı ılık su,
_2 yemek kaşığı sıvıyağ.
İç malzemeyi dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.Ben beyaz peynir ve maydonoz kullandım.
Yapılışı:Unu bir kaba koydum.İnstant mayayı döküp iyice karıştırdım. Kenarda bir oyuk açarak diğer tüm malzemeyi buraya döktüm.Yavaş yavaş bu malzemeyi unla karıştırdım ve yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurdum.Hamuru 4 parçaya bölüp yumak haline getirdim.Nemli bir bezle örterek bir kaç dakika dinlendirdim.Mayalanmasını beklemeden hamuru açmaya başlamak gerekiyor.Her bir yumağı servis tabağı büyüklüğünde açtım ve iyice yağladım.Yağlanmış hamurları üst üste koyup birkaç dakika dinlenmelerini sağladım.Bu şekilde dinlenince çok daha güzel açılıyor.İlk yağladığım hamurdan başlayarak tüm hamurları çekip uzatarak,ya da iki elim üzerinde çevirerek incelttim.Aralarına iç malzemeyi koyup rulo şeklinde sardım ve tepsiye yerleştirdim.Üzerine yağ-yumurta sarısı karışımı sürüp çörek otu serptim.200 derecede iyice kızarana kadar pişirdim.
Tarifin orjinali burada.Sahibinin övdüğü kadar var.Çok lezzetli ve kolay bir börekti diyebilirim.