17 Kasım 2008 Pazartesi

Gaziantep'i Gezmeye Devam(Etnografya Müzesi,Yöresel yemekler)

Bloğumda yayınlama bahanesiyle, eskiden beri 'ha bugün gideriz ha yarın gideriz' diyerek ertelediğimiz bir çok şeyi gerçekleştirme fırsatı bulmuş olduk.Müze gezmek de bunlardan birisi.Daha doğrusu fırsatı ben bulmuş oldum,diğerlerinin ayakları geri geri gidiyordu:))


Gaziantep Etnografya Müzesi Bey mahallesinde.Eski,yıkılmaya yüz tutmuş Antep evlerinin sıra sıra dizildiği daracık bir sokaktan geçilerek gidiliyor.Yüz yıl önce oraların nasıl göründüğünü merak ediyor insan.Müzenin bulunduğu sokakta(üstte) restorasyon çalışmaları vardı.Sokağın dış görünüşü yenilenecekmiş.Bitmiş halini görmek için can atıyorum.





Burası tipik bir eski Antep evi.Yüz yaşına yaklaştığı yıllarda,oldukça bakımsız bir haldeyken Hasan Süzer(rahmetli) tarafından satın alınıp restore ettirilmiş.

Üst resimdeki konsol, sedef kakma sanatının güzel bir örneği.Zaman onu biraz yıpratmış ama gene de çok güzel görünüyor.

Gelin odası.
Karşı duvarda asılı örtülere 'Antep İşi' deniyor.Yapması çok zahmetli,buna rağmen Antepli bir kızın çeyizinde olmazsa olmaz.

Tandır odası


Soğuk kış günlerinde bir araya gelerek,yorgan altındaki tandırla ısınmaya çalışan aile.

İkinci kat balkon
Hamam bölümü, döşeme altından geçen buhar vasıtasıyla ısıtılıyormuş.Ben bu işin tam olarak nasıl yapıldığını anlayamadım aslında:)

Hasan Süzer(Antep'in tanınmış eşrafından) ve ailesi.Sanırım eşi çok erken yaşta vefat etmiş.Ölüm tarihi 1920'li bir şeydi.Dedemiz(Sağdaki) bile 60'lı yıllarda hayata veda etmiş oysa.Ölüm bazılarımızın kapısını erken tıklatıyor.

Burası yeni açılan Antep Evi(Ulu Cami'nin karşı tarafında).





Ekşili Ufak Köfte(yukarda)
Ana malzemeleri:Nohut,parça et,ince bulgur-yağsız kıymadan yapılan ufak köfteler.bazıları köfteye kıyma koymuyor,tutması için irmik ya da un koyuyorlar.

Fındık Lahmacun:İçinde fındık falan yok,küçük olmasına atfen fındık lahmacun deniyor.

Yuvalama
Ana malzemeleri:Parça et,nohut,soğan-yumurta-yağsız kıyma-pirinçten imal ufacık köfteler ve tabi süzme yoğurt.
Kuruluk Dolması.

18 yorum:

İlker Ergin dedi ki...

Bayıldım,gitmiş kadar oldum.Paylaşımın için teşekkürler.Sevgiler...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Dar sokak çok güzel, ne zevklidir öyle sessiz ve kimsesizken o sokakta yürümek.. İkinci kat balkona bayıldım, gelin odası da çok nostaljik :) Paylaştığın için teşekkürler..

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
teşekkürler.Antep'ten bir kesit çok güzel. Görmüş kadar olduk. Müzedekiler ne kadar güzel. İyi ki böyle insanlar varda, geçmişimiz tamamen kaybolmuyor.
Sevgiyle kal.

akasyakokusu dedi ki...

canım yaa..hep ordan geçerizde ha durupt bir gezsek değilmi.
peşimizden kovalayan var sanki.
eşim arabaya iner antalyada iner.arabaya biner mardinde iner.
urfada kaldık 3 sene maraşta kaldık 2 sene.oralara yakındık.
bir nasip olmadı gezmek.
sayende gezmiş kadar oldum tşkler canım.
mamalara söz yok zaten enfesler.
bu arada alezi buldunmu..

Jasminskager dedi ki...

Gitmemize gerek kalmadi desem yeridir herhalde gidip gormus kadar oldum canim paylasimin icin tesekkurler.Yemeklerde harika gozukuyor.

Adsız dedi ki...

Sevgili Kitchen Sweet Kitchen öncelikle ziyaretiniz için teşekkür ederim. Valla benim beyim Sponge Bob hastası ayrıca motorsikleti de pastadaki Ducati Monster olunca dayanamadım öyle pasta yaptırdım :) Bu arada Etnografya Müzesi'nden ve Gaziantep'den ben de çok etkilenmiştim.Sevgiler.

SOFRAM dedi ki...

Merhabalar, Antep'e birkaç sefer geldik, zamanın yettiğince gezmeye çalıştık, lezzetlerinden tattık, hele katmer ve lahmacununa tabii baklavasına bayıldım.Görüntüler çok güzel, paylaşımınız için teşekkürler, sevgiler...

Disalce dedi ki...

canım çok güzel bir tanıtım olmuş...gezdim resmen..evlerin içini çok merak ediyordum..çok güzelmiş yaa...

emeğine sağlık..

keskinli dedi ki...

selam canim hic otaraflara yolum düsmedi benim ama her yerinden tarih fiskiriyor sayende bizde biraz tanimis oluyoruz paylasimin icin tesekkürler hayirli bol bereketli günler

serpil'in mutfağı dedi ki...

günaydın canım.duaların ve desteğin için teşekkürler.allah razı olsun.hepimizin ailesini korusun.sevgiyle kal.

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

güzel yorumun için teşekkürler.ANTEP en çok görmeyi istediğim şehirlerden biridir.şimdi bu güzelim resimleri görünce isteğimin ne denli isabetli olduğunu bir kez daha anladım.inşallah bizede görmek nasip olur , bu muhteşem memleket köşesini.emeğine sağlık.sevgilerrr.

Unknown dedi ki...

Ben hiç Gaziantep'e gitmedim.Ama sayende biraz da olsa görmüş oldum.Çok güzelmiş.Umarım en kısa zaman da gelebiliriz.Paylaşımın için teşekkürler.

zehra dedi ki...

bu hafta sonu bende antepdeydım o meshur yuvalamasını yedım cok lezızdı :)

Aymen dedi ki...

bu müzeyi bi türlü gezemedim. yeni açılan bu mekanda hiç cazip gelmediği için girmeyi denememiştim. tavsiye ediyosun demek denemekta fayda var. güzel bir post olmuş ellerine sağlık. tandır olayı hep anlatılır gözümde canlandıramazdım demek bu şekildeymiş çok ilginç bir ısınma yöntemi. selamlar

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hayır kesinlikle önermiyorum.Aşina'yı önerdim ben:)

akasyakokusu dedi ki...

canım merhaba..turlara başladımda senide göreyim dedim.
kolay gelsin sana sevgilerimle.

yemek dedi ki...

Ah ellerin dert görmesin canım. Ne güzel gezmiş ve resimlemişsin. Beni eskilere götürsün. Annem eski Antep sokaklarından geçerken ora da geçen çocukluğunu vs. anlatırdı. Ne keyifle dinlerdim.
Hele o eve bayıldım! İçim de bastıramadığım bir istekle, öyle bir ev de yaşamak istiyoruuum!
Antepişi takımım dolap bekliyor malesef, bu evlere yakışmıyor.:)
Sevgiler canım...

yesildomates dedi ki...

canım şahsen antepe gitmedim ama sağolsun antepli arkadaşım bu güzel lezzetlerin çoğunu tattırma fırsatı buldu bana..gerçekten yemek kültürlerine bayıldım..
sayende de güzel yerlerini görebildim..gerçekten gizli bir tarih yatıyor heryerinde..
paylaşımın için çok teşk.

görüşmek üzere sevgiler...