20 Kasım 2008 Perşembe
Hingel ya da Hinkal(Sivas)
Kurban olem et hınkalın adına
Doymah olmaz lezzetine tadına
Bir kez olup ataş vurun oduna
Çoh çetindir beklemesi hınkalın
Kurban olem hınkal yapan ellere
Çoh çetindir beklemesi hınkalın
Hingel; Erzurum,Sivas ve Yozgat illerinde sık sık yapılan bir yöresel yemektir,aynı zamanda da bir çerkez yemeğidir.Baba tarafından çeyrek miktar Çerkez olmam, ayrıca Sivaslı olmam hasebiyle benim de iyi bildiğim ve çok sevdiğim bir lezzet.
Kısaca patatesli mantı olarak tarif edilebilir ama yoğurtla yenmez.Üzerine bol miktarda kızdırılmış tereyağı dökülerek servis edilir.Hamur,patates,tereyağı üçlüsü bir araya geldiğinde vücutta kalori patlaması yaratacağından mümkünse öğle yemeklerinde yiyip ardından bol bol yürüyüş ya da egzersiz yapılması tavsiyemdir:)
Gelelim tarifine:
_5 adet orta boy patates,
_1 adet büyük boy soğan,
_Yeterince salça,acı seviyorsanız pul biber,
Hamuru için;
_2 su bardağı un,
_1 çay fincanı su,
_1 tatlı kaşığı tuz.
Üzeri için;1 tatlı kaşığı tereyağı.
Yapılışı:Patatesleri haşlayıp rendeleyin ya da çatalla ezin.Bir tavada yemeklik doğranmış soğanı iyice pembeleştirin,salçasını ve biberini ilave edin.Patatesi de ekleyip tuzunu atın,bir kaç kez karıştırıp ocaktan alın.İç malzemenin soğumasını beklerken hamuru yoğurun.Yumak yapıp beş dakika dinlendirin.Merdaneyle açıp büyük karelere ayırın.İç malzemeden bir miktar koyup hamurunuzu üçgen oluşturacak şekilde katlayıp şekil verin.
_Çerkezler üçgen şekli vermiyorlar aslında,onlarınki biraz daha karmaşık bir şekil verme işlemi.Ben yarım yamalak Çerkez,tam bir Sivaslı olduğum için ailemden öğrendiğim şekilde yapıyorum_
Son olarak kaynar suda haşlayıp henüz sıcakken üzerine kızdırılmış tereyağı dökerek servis edin.Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
23 yorum:
Canım,
Sivas'lı biri olarak bunu görünce çok mutlu oldum.
Ellerine sağlık. Çok güzel görüünüyor.
Sevgiyle kal.
ellerine sağlık.canım.çok güzel ve değişik bir yemek bir bilenin elinden yemek herhalde daha güzel olur.İnşallah senin elinden bir gün yeriz.
Ahh ah diyetteyken insanın canı herbişeyi istiyor:)
Bir kere yemiştim hınkaldan,patatesi sevdiğim için enfes gelmeşti:)
Ellerine sağlık canım..
not:onlar gardorap atatürkçülüğünden asla ve asla kurtulmazlar. onların kalpleri mühürlü,beyinleri sabit işliyor. yorum yazmaya bile değmez:)
bizde yozgatlıyızya yemek kültürümüz birbirine çok yakın canım...
annem çok yapardı bundan....demek adı hınkalmış....öyle çok severimki.....mantı yapacakları zaman ben bundan isterim ....
ellerine sağlık...
harika görünüyor...
canım günaydın..benimde babam erzurum tortum'lu..babadan dadaşım ben..
rahmetlik annemde antalya'lı..ama baba evlenince anne tarafına yerleşmiş.bende pek yöresel lezzet bilmem..bildiğimde üçü beşi geçmez zaten.
ama çergez mantısı adıyla hıngalı duydum ve buralardada gördüm.
gerçi kırkyılda bir mantı yaparım..ehh oda yaşıma eşit :))
hazıra konarım hıngalı alırım aramayasın kaçar giderim:))
Ah ne güzeldir kimbilir! Bayılırım. (İstanbul'da yemek isteyenler Fıccın'a gidebilirler, hala duruyorsa tabii. Güzel bir Çerkez lokantası, Beyoğlu'nda)
Hımmm ben de istanbul'da yemiştim, o günden beri de aklımı kurcalar. Ne hoş olmuş sizinkiler.. Ellerinize sağlık olsun.
sıcacık sevgiler.
Hiç yemediğim gibi ilk kez duyuyorum ama çok lezzetli olduğuna öyle eminimki patates,hamur,tereyağ birde acı biber yemede yanında yat kahvaltı yapmayan biri olarak bu saate kadar aç olduğum için nasıl canım çekti bilemessin yaaa
ellerine sağlık canım
öpüyorum
Eline sağlık canım...Selamlar....
Ellerine sağlık nefis görünüyor.İlk defa Oktay Ustanın programında görüp denemiştik annemle yıllar evvel ve pek beğenmiştik.
sevgiler...
ay cok ılgınc bırseym ıs ama guzel gorunuyor ellerınıze saglık
yöresel lezzetler hep ilgimi çeker çok lezzetli görünüyor,resimlernizde çok hoş ellerinize sağlık:))
canım harika görünüyor bizim mantıya bile taş çıkartır.ellerine sağlık..sevgiler..
yapamıyorum ama daha önce yemişliğim var
çok lezzetli
ellerine sağlık
Sivaslı bir arkadaşım annesinden bu patetesli mantıyı yemiştim ve lezzetine bayılırım. Ellerine sağlık....
çoktandır denemek istediğim bir lezzet,süper görünüyor ellerine sağlık canım...kocaman sevgiler..
ben bu mantıyı restoranda yerdim ama ne olduğunu çözemediğimden vazgeçmiştim. daha doğrusu bir yemeğin yanında geliyordu. demek sivas mantısıymış. hmmm çok leziz görünüyor.
manti gibi nefis olur buda saniyorum ellerine saglik
sevgilerimle
Ayy canım günaydın:)) gülesim geldi kimliğin görünsün dedim:))
nerelerdesin nasılsın..Gelemedim birkaç gündür günaydın turu atıyorumda:))
Görüşürüz canım sevgilerimle.
ooo enfes gözüküyor ellerine sağlık ....
sevgilerimle
Yaaa yarı Sivas'lı olarak ben niye duymadım hiç bu yemeğiii:-(((Sayende öğrenmiş oldum, en kısa zamanda deneyeceğim
Sevgiler
Ben de Sivaslıyım fakat hiç gitmek nasip olmadı tüm sülale İstanbula gitmiş.Bense doğma büyüme İzmirdeyim.Sivasın havasını-suyunu,örfünü-adetini ve tabiki mutfak kültürünü daha çok biliyor olmayı isterdim.Bu hinkali felan bilmiyordum ilk kez gördüm.Madımak yemeğini bilmesemde adını duydum :) bazen İstanbula gittiğimizde halalarımdan görüyom Sivas yemeklerini mesela şey var soğuk çorba deniyor galiba içinde yarma die bişiler oluyor hani işte ben onu çok seviyom halam bize yapıyo hep :)
Eşimde de yarım yamalak Çerkeslik var, Kayseri mantısını istemez de hep böyle ister. Yaparım ara ara, hamur eksik olmaz soframızdan. Ellerine sağlık arkadaşım.
Yorum Gönder