7 Kasım 2008 Cuma

İznik Çinileri(Nikea Tile and Ceramic)

Bursa'ya yaptığımız yolculuğu anlatırken,İznik çinilerinden daha sonra bahsedeciğimi yazmıştım.

İki yıl aradan sonra,bu yaz, İznik'te çinicileri tekrar ziyaret etme imkanım oldu.Çiniciler,restorasyonu tamamlanan I.Murat Hamamı'nın avlusunda inşa edilmiş olan yeni dükkanlarına taşınmışlardı.
Hamamın içinden bir görüntü(yukarda).Dış cepheden çektiğim fotoğraf iyi çıkmamış malesef.

Ahşap çini dükkanları göz okşuyordu.


Geçen sefer ziyaret ettiğim Süleyman_Paşa_Medresesi(Osmanlının inşa ettiği ilk medrese) de çini dükkanlarına ev sahipliği yapıyor ve orası da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Çini desenlerinin bir kısmı Klasik Osmanlı tarzı,bir kısmı yeni üretilmiş motiflerden oluşuyordu.

Sanata saygısı olan tüm yerli ve yabancı turistler!İznik'te sanat da var,tarih de var,göl de,tabiat da...Gezmeyi seviyorsanız,imkanlarınız da müsaitse mutlaka gidin derim:)

İznik çinilerinin yeniden doğuş hikayesi burada (National Geographic dergisinde yayınlanan ''Çininin Yeniden Doğuşu'' adlı makalenin bir bölümü).

17 yorum:

ceyt dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş.resimler harika.çinilere ise bayıldım.bu arada çinilerini çok beğendim.zevkli bir seçim olmuş.çok zarifler.gülerek kullan canım benim.
kocaman sevgiler.

Tijen dedi ki...

Ben de ilk resme bakınca Antalya'daki Etnoğrafya Müzesi'ni mi gezdin yoksa dedim. Kaleiçi'ndeki müzede muhteşem bir seramik sergisi var. Gerçi onların çoğu Çanakkale ama...

Disalce dedi ki...

canım harika gezmişsin...süper resimler çekmişsin....

ellerine sağlık....

(dizileri hep internetten seyrediyorum....bağlantımızı sınırsız yaptık...çok iyi oldu..istediğimiz herşeyi rahatlıkla seyrediyor ve indiriyoruz...)

öpüyorum seni canım...

Saliha dedi ki...

ÇİNİYİ GÖRÜNCE HEMEN GELDIM:))
MAASALLAH DIYEREK BAşliim LAFIMA..CANIM BENDE ÇİNİ VE TEZHİP SANATCISIYIM AMA PAZARLIGIN SANATa olan saygıyla alakası olmadıgını heralde en ıyı ben bılırım..kıza gıcık oldum:)tamam fırına verdiğimiz 10 tane eserlerden elimize 6 tanesi kalıyor ama sonucta herişin bir riski var...

pazarlık yapmakta ıyı etmıssınız,bence pazarlık şart ama tabıı bazı ınsanlar varki senın örnektekı dr. gıbı bız onlara cimri ve pinti diyoruz:))))

sevgılerımle...

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Kırmızı çinilere bayıldım...

zehra dedi ki...

ne guzel bır gezıntı olmus bu boyle resımlerde cok guzel elınıze saglık

akasyakokusu dedi ki...

tekrar merhaba..ben az evvel kaçırdımmı yoksa bilerekmi barbunyaya yazdım acaba..sanırım yorgunluk gözlerimide karattı:((
canım ben merkezdeyim..gündüz bütün yollar açıktır ama geceleri ilçe yolları yada köy yolları gibi diyeyim belki karışıktır..ama gece konaklarsan gündüz gözü gezersen sorun yok bence..madem eşin geliyor arada takıl peşine sende gel..gelince bırakır dönüşte alır..mardin girişte kızıltepe yolundan tarafta yenimardindeyim ben..yani yenişehirde.buralar hep bina..eski mardinde iki yada tek katlıdır evler aramızda rampa var..iki mahalle gibiyiz yani.gelirsen yazışırız burdan..sevgilerimle..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Ben o ara yazıda değişiklik yapıyordum da,bir kaç dakika için kaldırdım anasayfadan.Ona denk geldin heralde.Davetin için çok teşekkür ederim,sağolasın:)

belgin kıral dedi ki...

MErhaba canım, güzel bir gezi yapmışsınız, çinilerin de harika bayıldım tam benim rengim güle güle kullan:))

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Merhaba canim,öncelikle yorumun için çok tesekkür ediyorum...resimler harika,çok güzel bir gezinti olmus...bizimle de paylasman çok hos,gitmis kadar oldum...sevgiler canim

serpil'in mutfağı dedi ki...

merhabalar çiniler çok güzel.aldıkların dahada güzel.güle güle iyi günlerde kullan.iyi akşamlar.

Sevil Altunel dedi ki...

sevgili arkadaşım beğenilerin için çok teşekkür ederim.bu çiniler tam orjinal ve emek dolu.benimkiler ise alanyadan turistik bir dükkandan alınma ve hergün bir yerleri kırılıyor.ama yinede çok seviyorum.özelliklede mavi olanları..

Baharcicegi dedi ki...

Cinilere bu güzelligi veren emeklerin ellerine saglik,kolay degil bu isi yapmak bir bir cicek bile cizemezken porselenin üstünde harikalar ciziyorlar.
Aldigin ciniler cok güzel iyi günlerde kullan canim

eldivenlerim dedi ki...

mavinin tüm tonları çinilere çok yakışıyor, kırmızıda çok hoş, değişik durmuş;) güle güle kullan arkadaşım, ben hepsini beğendim ya;) güzel resimler,ellerine sağlık.....

Selin dedi ki...

Selam canım,
Çok gezen mi çok okuyan mı bilir derler ya, bence gidip yerinde görmekle daha çok biliniyor. Resimler harika.
Sevgilerimle...

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Fotoğraflar harika
çinilerinide güle güle kullan

mutlu pazarlar

leyya dedi ki...

ne yalan söyliyim tam bi psikopat kaynana adayıyım ama gelin gelinceye kadar herhalde yatışmış olurum diye ümidediyorum)))
iznik gezisi çok keyifliydi sanal da olsa.fotolar çok güzel.kendiniz için seçtiğiniz çiniler daha bir güzel.sağlık ve mutlulukla kullanın.sevgiler selamlar