7 Ekim 2009 Çarşamba

Küpler


Binlerce yıl boyunca günlük yaşamın vazgeçilmezleriydi toprak kaplar.Sonra kara kedi(plastik) girdi aramıza.Memlekette sordum;
_''Plastik bidonları neden bu kadar çabuk kabullendiniz?''
_''Çok ucuzdu.''

O zamanlar insanların gözüne 'ucuz' ve 'şirin' görünmüş olabilirler.Ama köprünün altından çok sular geçti.Şimdi öğrendik ki margarinin bile yüzde bilmem kaçı plastikmiş.Anlayacağınız plastik yalnızca 'ambalaj' şeklinde girmedi hayatımıza.Yiyeceklerimize de karıştı.


Benim bir hayalim var:
Kocaman çiftlikler kurulmuş mesela.İnekler,koyunlar,tavuklar doğal ortamlarında.Katkı maddesi yok,hormon yok,sunni yem yok,boyalı civciv yok,plastik yok.Çiftliğe giriyoruz.Hem gezip fotoğraf çekiyoruz,hem alışveriş yapıyoruz.Peynirler yeniden küplerde,yumurtalar saman doldurulmuş sepetlerde.Hepsi tertemiz,hepsi hijyenik.
Gerçek olur mu ki acaba?




O zamana kadar küplerimizle ev dekore etmeye devam edelim.En üstteki küp anneannemindi.Kızkardeşim yağlı boya ile boyadıktan sonra üzerine dekopaj tekniği uygulamış.Diğer ikisi Rahmetli babaanneme aitti.Yıllar önce ben boyamıştım,kumaş boyası ile.

9 yorum:

Unknown dedi ki...

BEN KÜPTEN SU İÇEREK BÜYÜYENLERDENİM,HANİ YEMEKLERİN BAKIR TENCERELERDE PİŞTİĞİ.İSTANBULDA BİLE BAHÇELİ EVLERİN OLDUĞU KOCA GÜN SOKAKLARDA KOŞANLARDANIM.DÜŞÜNÜYORUM DA KİMSE ANLAMADI NASIL GİRDİĞİNİ BUNLARIN EVİMİZE,UCUZDULAR TEMİZLİĞİ KOLAYDI,KIRILMIYORLARDI YADA RAHMETLİ ANALARIMIZ BIKMIŞTI YENİLİK OLDU ONLAR İÇİN GALİBA.ARTIK DÖNÜŞ ÇOK ZOR BENCE SİZLERE YANİ GENÇLERE ÇOCUKLARA ACIYORUM.

nalan dedi ki...

bak burada rüyanın bitmiş hali de var :)
zehirsiz, kimyasalsız, mis gibi.
http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Örgücüoyuncaknine,bu kadar ümitsiz olmayalım.Güzel şeyler de oluyor.Sizin ördüğünüz oyuncaklar örneğin;tehlikeli boyalar içeren oyuncakların sonunu getirebilir.
Nalan arkadaşımızın verdiği linke baktım.Çok güzel bir bahçe yapmışlar.Bu tür işlerin sayısı çoğalır İnşaAllah.

gümüşlerin hobi dünyası dedi ki...

hayalininz en kısa zamanda gerçeklerşir inşallah.çünkü gerçekten öyle bir yere ihtiyaç var.marketten alışveriş yapmaktansa çiflik gibi yerden yetiştiği yeri görerek alışveriş yapmak süper olur.küpler de harika olmuş

Disalce dedi ki...

benimde hayalim canım...inşallah dediğin gibi yerler bulunur....

büyük şehirlerde daha zor ama küçük ilçe tarzı yerlerde yinede organik bişeyler bulabiliyoruz...

helede ege,karadeniz ilçelerinde hala köy insanları pazarlarda kendi bahçelerinden bişeyler satıyorlar..hemde çok uyguna...

ben böyle biryerde yaşıyorum:)

beste dedi ki...

Toprak kaplar bayiliyorum ben hele canakkale isi hafifi yesil sirli kupler vardir. Ama olduklari gibi yasadiklari izlerle boyamayin bir kac tanesi oyle kalsin belki bir gun dile gelir hikayelerini anlatirlar;)

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Aslında oturma odamı şark odası şeklinde dekore etmeyi planlıyorum.Kapadokyadan aldığım boyanmamış toprak kaplar var.Onları orada kullanmayı düşünüyorum.Bakalım,nasip olursa.

Aysultan... dedi ki...

Çok güzel bir hayal inşallah gerçek olur ve her yerde olur:)
Taze,süni hiçbirşey karışmamış sebze,meyva,yumurta ,süt gibisi varmı:)
küplerde çok cici,anneminde koca bir su küpü var:) boyanıp üstüne cam kesdirerek güzel bir orta sehpası olur aslında

mutfakcini dedi ki...

Doğal hiç bir şey kalmadı ne yazıkki artık..insanlar bile doğal değil..ne güzel değerlendirmişsin hatırası olan küpleri..gayet dekoratif,şık olmuşlar.ellerine sağlık..