25 Ocak 2008 Cuma

Gaziantep'in Çarşıları

Geçtiğimiz çarşamba günü, misafirlerimize fıstık ve Antep biberi almak üzere, tarihi baharatçılar çarşısına gittik.Malum Antep denildiğinde akla, fıstık, biber ve baklava gelir.Dolayısıyla, memleketlerimize giderken 'ne hediye götürsek acaba' diye düşünmemize gerek kalmıyor, hediyemiz beğenilmezse diye bir endişemiz de olmuyor.Zira baklava ve fıstık sevmeyen birilerine henüz rastlamadım:) Çarşıda yok yok.Her türlü baharat,çerez,kurutulmuş sebze-meyve,salça,pestil...


Antep tarhanası.Çorba haricinde,çerez olarak da tüketiliyor.Kıtır kıtır ve tarhanamsı bir tadı var(ne demekse:P)


Baharatçılar çarşısının tarihi çok eskilere dayanıyor.Hangi tarihlere diye sormayın,bilmiyorum çünkü:P.Yukardaki fotoğraftan anlaşıldığı gibi,baharatçılar çarşısı civarında pek çok eski çarşı var.Hepsini gezmek mümkün olmadı malesef.Benim favorim bakırcılar çarşısıydı.Bakırlar aynen bundan yüzyıllar önce olduğu gibi eski usullerle işlenip süsleniyor.Eskiden kullanıma yönelik eşyalar yapılırken günümüzde turizme yönelik,dekoratif amaçlı şeyler yapılıyor.Hava soğuk ve ellerim de dolu olduğu için fazla fotoğraf çekemedim.Bir dahaki sefere daha güzel fotoğraflar çekmeyi umuyorum.


Bu fotoğrafta görülen ahşap sandıklar sedef tekniği ile süslenmiş.Sedefçilik Antep'te yaygın olan bir başka el işçiliği.İstiridye kabuğundan elde edilen sedef,tercihen cevizden imal edilen eşya üzerinde belirlenen yerlere,çeşitli yöntemlerle yerleştiriliyor.O yöntemlere girmiyorum artık.Anlatırsam akşam olur:)

Bunlar Troy(Truva) filminin ayakkabılarıymış.(Dükkan sahibinin yalancısıyım:P)


Harry Potter olacaktı o ama, neyse çaktırmayalım:)
Yemeni ayakkabı anlamına geliyor.Dükkanın sahibiyle biraz sohbet ettik.Film için hangi ayakkabıları yaptınız diye sorduğumda,üstteki ayakkabıları ve bunları gösterdi.Bir de çizmeler vardı ama onların fotoğrafı yok.
Peki kimler alıyor bunları diye sordum.Yerli yabancı turistler alıyor dedi.Bir de aşşağıdaki gibi günlük hayatta kullanmaya uygun olan yemeniler vardı.Onları da kırsal kesimde yaşayan insanlar kullanmak için alıyormuş.
Yemeniler eskiden ceylan derisinden üretiliyormuş.Bugün ceylan derisi bulmak zor olduğu için keçi veya manda derisi kullanılıyor.Makine kullanılmadan,elle dikilen yemeniler de vardı.
Deri gözenekli bir malzeme olduğu için,ayağın hava almasına olanak sağlıyor.

Antep'te yaşıyorsanız bu çarşılara yolunuz düşmüştür mutlaka.Antep dışında iseniz ve gezmeyi seviyorsanız,Antepli olmayan biri olarak söylüyorum ki;kesinlikle görmeye değer buralar:)

21 yorum:

ilham perisi dedi ki...

Merhaba bende Antepli biri olarak söylüyorum,gerçekten gezilmeye değer.
Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Merhaba canim sayfana girdigimde ilk

aklima gelen gaziantepli bir ögretmenimiz vardi edebiyatci aklima o geldi bize firsat buldukca memleketini anlatirdi o yüzden merak ediyordum sayende resimleri gördüm cok hosuma gitti sanirim görmeye deger cokta güzel tanitmisin canim

Melek* dedi ki...

ay patinlere bayıldım heheh yoksa yemeni mi deseydim sonuçda bayıldım işte:)sen nekadar dekoratif olarak kullansanda giymeyi hak ediyorlar bence:)önlerindeki kıvrıklık çok şeker göstermiş:)hayri ustaya teşekkürler:)bakırlarda çok güzel tarhanası biraz farklı geldi ama maraşlı bir arkadaşım getirmişti böyle kuru ondada görmüştüm ama onunki beyazdı:)birdaha giderseniz bizim adımıza da gezin gari:)heheh

NiNo dedi ki...

henuz yayinlamaya firsat bulamadim esim aralikta antepteydi deri terlikler cerezler salcalar muska pestiller fotograflarindaki bir cok seyden getirdi bize :) iyiki var simdi cok canim cekerdi :)

Aynur dedi ki...

üff ne guzel resimler var burda yaa.bayiliyorum carsi pazar gezmeye :) ben tr de olamadigim icin gezemiyorum ama sen ayagima getirdin sagol:) keske bende gelince cekebilsem.ama ben cekemiyorum ya utaniyorum :)

sevgiler


www.aynurdantarifler.blogspot.com

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Antep çarşısı anlatmakla bitmez ama ,çok güzel fotoğraflamışsın. Bende Antep çarşısını gezme fırsatı bulmuş biri olarak söylüyorum.Muhteşem bir yer bambaşka oluyor eski çarşının isotu,kurutulmuş patlıcanı,ve muskası türkiyenin birçok yerini gezme fırsatı buldum, ama antep bambaşka inş. tekrar gitme fırsatı buluruz.ellErine sağlık fotoğraflı güzel sunumun için

Disalce dedi ki...

sayende antepi gezmiş olduk....

teşekkürler canım......

gerçekten şu kadarcık görüntü bile ne kadar güzel olduğunu gösteriyor.....

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
geziniz nasil da güzel gecmis, bende simdi orda olmak vardi dedim kendi kendime.

Orada olabilseydim eger ben en cok o güzelim salcalardan, biberlerden satin alirdim. Sanirim alacak cok sey bulurdum senin resimlerinden esinlenerek, bu güzel gezinin paylasimi icin tesekkürler canim.

Selam ve sevgilerimle..

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Yine ben geldim:
Sen mesela bana bir yorum birakiyorsun ya benim sayfama, sonra ben sana cevap vermek isteyince ve senin ismine tiklayinca hata veriyor bilgisayarim. Istersen sen bir ayarlarini kontrol et, sanirim bir tek benim basima gelmedi. Ben simdi sana gelmek icin ekstra yazdim adresini ve öyle girebildim.

meleginmarifetleri dedi ki...

Ayyyy hep antebi merak etmişimdir iyiki resimlerini gösterdin nedense antebe karşı daha doğrusu antep mutfağına karşı bir sempatim vardır ki çok et obur olmamama rağmen o mezeleri bitiriyor beni çarşısıda bir harikaymış sağolasın öptüm bayy

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Başka sorun yaşayan olursa yazsın lütfen:)

Fulya dedi ki...

Aynı sorun banada oldu daha önce başka bir arkadaşın blogundan sizinkine rahatlıkla girdim.Ama bugün benim blogumdan giremedim.Bu sırada oraları nasıl özlemişim.Babamlar yeni geldi.Herhalde o çektiğiniz yemeniciden yemeni almışlar.Ninonun dediği gibi kurabiye,tatlı,salça,maş,firik vs.. ne varsa toplamışlar.Davul bile almışlar benim kıza.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Soruna rağmen yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.Biz de aldık ufaklığa davul:)Artık alttaki komşular düşünsün:P

made in funda dedi ki...

anepi hep merak etmişimdir.inşallahbir gün görebilirim.resimler çok güzeldi canım..

SİBELL'CE dedi ki...

canım valla ne ii ettin ya senin sayende antep i gezmiş ve bilgi sahibi olduk çok ilgimi çekti ne kadar doğal ve otantik görüntüler bunlar.. fikrine sağlık:)))

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

antepi çok merak ediyorum bende inşallah birgün görme fırsatım olur paylaşımın için teşkrler canım sevgiler

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Begüm'cüm antep'e kız verdik geçtiğimiz sene bu resimleri görünce gitmek farz oldu sahiden güzel bir yermiş.

Adsız dedi ki...

merhaba
bloğunuzu gezerken kendimi antep de hissettim çarşısından yiyeceklerine ve bahsetmediğiniz bir özellikde benden insanları, ben çok yer gezdim ama antep insanı gibi candan dost ve misafirperver olan yer çok az.yurdum insanı misafirperverdir,hoşgörülüdür ama Anteplilerde bu biraz daha fazla ve nedense ben Anteplileri İzmirlilere benzettim bizdede aynı kültür vardır..bloğunuz çok güzel her fırsatta sizi ziyarete geleceğim emeğinize sağlık..

www.blogcu.com/anemonunmutfagi

Adsız dedi ki...

cok harika bir sehire sahipsiniz hiç gelmedim cok merak ediyorum kıymetini bilin minnettar kaldım

rumma dedi ki...

Harika bunlar ,buralarda da olsa keşke..:)

sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaşlar ben antepliyim şehrimizin bu kadar begenmenize çok sevindim gercekten güzel bi ülkeye sahibiz kıymetini billelim diyor herkesin eline yüregine düşüncelerine teşşekkürler sevgi ve saygılar :)