Bunlar, Bursa'dan ziyaretimize gelen kayınvalidemin kış hazırlıklarından sadece bazıları.Tam bir Anadolu kadını olarak tarif edebileceğim kayınvalidemin salçayı,tarhanayı hatta zeytinyağını marketten aldığı görülmemiştir.Fotoğraftakilerin detaylı tarifini vermem mümkün değil ama, kısaca anlatmaya çalışayım:
ZEYTİNYAĞI:Zeytinler Kasımın ortalarından itibaren toplanmaya başlanır.Toplama işlemi ocak ayının sonuna kadar devam eder.Daha sonra zeytin ayırma makinasında boy boy ayrılır.''Yağhane'' adı verilen ufak çaplı yağ fabrikalarında bir dizi işlemden geçirilir.,önce zeytinler silindir şeklinde büyük taşların arasında ezilir,Ardından basınç odasına gönderilir. Son olarak filtreden geçirilerek yağ haline getirilir.Bu işlemler sırasında yağa hiç bir katkı maddesi eklenmez.
ZEYTİN:Kasım ayının sonlarında toplanan zeytinler bıçakla bir kaç kez çizilir.Su dolu bir kabın içersine konur ve bu su her gün değiştirilir.Onuncu günün sonunda suyun içine tuz ve limontuzu karıştırılır.Sofraya getirmeden önce bol zeytinyağı ile karıştırılır.
TARHANA:
Malzemeler:Domates,yoğurt,soğan,sarımsak,biber salçası.tuz,un,maya.
Tüm malzemeler karıştırışırEkmek hamuru yoğurur gibi yoğrulur.Mayalanması için bir hafta ya da on gün bekletilir.Güneşli bir günde sofra bezine dökülür ve ufak parçalara ayrılır.5_6 saat kurutulur ve son olarak robottan geçirilir.
SALÇA:
Malzemeler:Domates,biber,tuz.
Yapılışı:Domatesler bir kaç parçaya kesilir.Kazana atılır.Biberler de aynı şekilde.2_3 saat kaynatılır.Bir çuval yardımıyla suyu süzülür.Kalan kısım robottan geçirilir.Kevgirde kabuk ve çekirdekleri süzülür.Bu aşamada dilerseniz salçayı tekrar kaynatıp konserve kavanozlarına doldurabilirsiniz.Ya da tepsilere döküp güneşte 3-4 gün bekletebilirsiniz.
TURŞU:
Malzemeler:Biber,sarımsak,sirke,limon tuzu,şeker,tuz,su.
Tüm malzemeler karıştırılıp pet şişelere konur ve serin bir yere kaldırılır.
KÖY EKMEĞİ:
Malzemeler:Un,Su,maya,tuz.
Yapılışı:Daha önceden hazırlanmış mayalı ekmek hamurundan bir parça alınır ve buz dolabında muhafaza edilir.Ekmek yapmak isteyen kişi bir gece önceden bu hamuru bir kg. un ve biraz su ile karıştırır.Ertesi gün un,su,tuz,maya ve bir gece önceden hazırlanan hamur karıştırılarak yoğrulur.4 saat süre mayalanmaya bırakılır.Bu arada kerpiç fırın yakılır.Hamurdan yuvarlak parçalar koparılıp düzeltilir.''Binet'' denilen kalıplara yerleştirilir.Sıcak haldeki sönmüş fırında 2 saat bekletilir.Bu şekilde pişirilen ekmekler 15 gün tazeliğini korur.
ZEYTİNYAĞI:Zeytinler Kasımın ortalarından itibaren toplanmaya başlanır.Toplama işlemi ocak ayının sonuna kadar devam eder.Daha sonra zeytin ayırma makinasında boy boy ayrılır.''Yağhane'' adı verilen ufak çaplı yağ fabrikalarında bir dizi işlemden geçirilir.,önce zeytinler silindir şeklinde büyük taşların arasında ezilir,Ardından basınç odasına gönderilir. Son olarak filtreden geçirilerek yağ haline getirilir.Bu işlemler sırasında yağa hiç bir katkı maddesi eklenmez.
ZEYTİN:Kasım ayının sonlarında toplanan zeytinler bıçakla bir kaç kez çizilir.Su dolu bir kabın içersine konur ve bu su her gün değiştirilir.Onuncu günün sonunda suyun içine tuz ve limontuzu karıştırılır.Sofraya getirmeden önce bol zeytinyağı ile karıştırılır.
TARHANA:
Malzemeler:Domates,yoğurt,soğan,sarımsak,biber salçası.tuz,un,maya.
Tüm malzemeler karıştırışırEkmek hamuru yoğurur gibi yoğrulur.Mayalanması için bir hafta ya da on gün bekletilir.Güneşli bir günde sofra bezine dökülür ve ufak parçalara ayrılır.5_6 saat kurutulur ve son olarak robottan geçirilir.
SALÇA:
Malzemeler:Domates,biber,tuz.
Yapılışı:Domatesler bir kaç parçaya kesilir.Kazana atılır.Biberler de aynı şekilde.2_3 saat kaynatılır.Bir çuval yardımıyla suyu süzülür.Kalan kısım robottan geçirilir.Kevgirde kabuk ve çekirdekleri süzülür.Bu aşamada dilerseniz salçayı tekrar kaynatıp konserve kavanozlarına doldurabilirsiniz.Ya da tepsilere döküp güneşte 3-4 gün bekletebilirsiniz.
TURŞU:
Malzemeler:Biber,sarımsak,sirke,limon tuzu,şeker,tuz,su.
Tüm malzemeler karıştırılıp pet şişelere konur ve serin bir yere kaldırılır.
KÖY EKMEĞİ:
Malzemeler:Un,Su,maya,tuz.
Yapılışı:Daha önceden hazırlanmış mayalı ekmek hamurundan bir parça alınır ve buz dolabında muhafaza edilir.Ekmek yapmak isteyen kişi bir gece önceden bu hamuru bir kg. un ve biraz su ile karıştırır.Ertesi gün un,su,tuz,maya ve bir gece önceden hazırlanan hamur karıştırılarak yoğrulur.4 saat süre mayalanmaya bırakılır.Bu arada kerpiç fırın yakılır.Hamurdan yuvarlak parçalar koparılıp düzeltilir.''Binet'' denilen kalıplara yerleştirilir.Sıcak haldeki sönmüş fırında 2 saat bekletilir.Bu şekilde pişirilen ekmekler 15 gün tazeliğini korur.
27 yorum:
Çocuklluğuma ait ve unutamadığım bir lezzet ekmekler,babaannem yapardı taş fırında bense sıcakken arasına tereyağı sürüp yemesine bayılırdım:)))
Kayınvalidenin ellerine sağlık....
sevgiler....
Bursalı olarak çok memnun oldum kayınvalidenle aynı memleketliyiz.Ellerine kollarına sağlık nefis lezzetler yapmış.Sizlerede afiyet olsun...
Canım
Benim kayınvalidem de Bursa'lı Organgazi'li , zeytin, zeytinyağı ve turşu işleri o bölgede çok yaygın gerçekten, kayınvalideciğinin ellerine sağlık canım, sevgiler.....
ay benim kayınvalide aday adayı da bursalı demek ona bi ziyaret yapma vakti gelmiş
ellerinize sağlık
şimdiden afiyet olsun
sevgilerrr
Ne varsa eskilerde var ya(bir an yaşlı biri gibi histtim kendimi)
Ne kadarda güzel ekmekk hele muhteşemm:)
Eskiden annem evde yapardı ekmeğii biz ise kardeşlerim ve ben tuturruduk bakkaldan ekmek istiyoruz diye
şimdiysede anneme yine tuturuyoruz ama bu sefer ev ekmeği yap ne olurr diye:)
Ohh ohh maşallah demeli :)
Ne güzel hazırlıklar bunlar.
Ne lezzetlidirler..
Hayatımı o fotoğraftaki yiyeceklerle geçirebilirim.
Hele köy ekmeği ve salça :)
Sıcacık sevgiler.
Kayınvalidenizin ellerine sağlık.
www.misssgibi.com
Kayınvalidenin ellerine sağlık canım..Ne kadar emek verip hazırlamış hepsini..Eminimki bunlarla yapılan yemeklerin tatlarına doyum olmaz..İyi günlerde tüketin hepsini..
Sevgilerle
damak tadı/Gül
sanki beni kayınvalidemi anlattın o kadar çok ortak noktalar görüyorumki:)zeytininden,tarhanasına,turşusundan salçasına ama bizimkiler acıkaya bile salça der:)sizinki nasıl bilmem ama, köy ekmeğimizde gelir sağ olsun ve biz okadar severizki fırın ekmeğini artık evde yapacağım. tabi fırın ekmeğinin yerini tutmaz ama.Bu arada benim kayınvalidemde Bursalı yoksa aynımı kayınvalidemiz:)
Meleeeeekkk!Hazırlan sana gelyoz:)
Kayınvaliden.
Canim ya
kayinvaldene söylesende bana köy ekmegi ile zeytinyagini verse bende bandira bandira yesem,hayali bile cok güzel,canim kayinvalideyin eline saglik ve sizlede afiyet olsun
canım mrb! gerçekten anadolu kadını diye tabir ettiğin kadınlar gibisi yok dime ! ne kadar güzel insan içine sine sine yer tüm hepsini özellikle zeytin çok pis ortamlarda yapılıp soframıza geliyor bizler de afiyetle yiyoruz ne kötü..bnim annemde sağolsun tüm bunları yapıyor bizlere ANNELER HEP SAĞ OLSUN !! kayn validenin ellerine sağlık
canım cok hosuma gıttı keske benımde becerıklı kayınvalıdem olsaydı :) sevgılerımle..
canım harika lezzetler bunlar.kayınvalidenin ellerine sağlık.tarhanaya ve turşuya bayılırım doğrusu
sevgiler
OOOOO BURSALI OLUPDA ZATEN HAZIR ALAN VARMIDIR YA..ELLERINE SAGLIK ANNECIGININ:))
kayinvalden ne güzel seyler hazirlamis öyle
cok hamarat kayinvalden varmis
ellerine saglik
canim ne guzel hazirliklar yapmis kayin validen elleri dert gormesin
hepside birbirinden guzel lezzetler
benim oglusumda bursada okuyor onun sayesinde bol bol gitme firsatimiz oluyor bursa herseyiyle mukemmel guzel bir yer
opuyorum canim sevgilerimi gonderdim.
oh ne güzel ya...kayınvalidene allah uzun ömürler versin ...ne güzel hazırlamış hepsinide misler gibi yersiniz....afiyetler olsun canım...sevgilerimle..öpüyorum
canim rahazmisin yoksa sesin cikmiyor merek ettim sevgiler
Bursalı misafirlerimi ağırlamakla meşgul olduğumdan,bloğumla bir süre ilgilenemiycem.Merak eden ve ilgilenen herkese teşekkür ederim:)
Canımmm bir BURSALI daha yorum yapıyor.şanslı gelinsinn:)Allahtan benim canım annecim var.AFİYET OLSUNN
canım ne şanslısın.....
ne arasan var sizinkilede....yukarda bi servet yatıyor bunu biliyorsun dimi....
ve fotoğraflamayada ne kadar önem verdiğini görebiliyorum....ben apar topar çekiyorum tarifide berbat ediyorum..ne güzel zaman ayırıp süslüyosun.....valla hayran kaldım....
ellerine sağlık.....
Ne güzel hazirlanmis.Hic yapmam kis hazirligini,bizde annem yapar bizlere verir:) Ellerinize saglik harika görünüyor.
Merhaba Canım,
Ben de nerelerdesin diye bakmaya gelmiştim.Misafirlerin varmış,kolaylıklar diliyorum...
sevgiler....
slm canım ben geldimm:)
yokluğumda bıraktığın yorum için çok teşkr ederim canım...kayınvalidenin ellerine sağlık ne güzel lezzteler hazırlamış...görüşmek üzere sevgiler
Bayıldım şu kayınvalidenin hazırlıklarına.Ellerine sağlık.Bu sırada sizilisteme ekliyorum.Artık sık sık geleceğim.
Yorumuna karsilik vermeye sana geldim,ne kadar sansli oldugunu unutma becerikli kayinvaliden var.Kayinvalidenin ellerine saglik,ogluna iyi bakasin diye sana neler hazirlamis baksana.:)
selamlarimla.
Benim böyle bir kayınvalidem olsaydı,sanırım 100 kilo olurdum.Sevgiler iyi hafta sonları
Yorum Gönder