10 Kasım 2008 Pazartesi

Gaziantep'te Bir Pazar Günü,Beyran ve Nohut Dürüm

Gaziantep'le ilgili yazılarımın arama motorlarında bulunup sık sık ziyaret edildiğini farkettim(yeni yüklediğim sayaç sayesinde).Genellikle; yemekleri,çarşıları,gezilecek yerleri merak ediliyor(arama motorlarına yazılan kelimelerden anlaşılıyor).Ben de pazar günümü,Antep'i hiç görmemiş ya da sadece ziyaret etmiş insanlar için ilginç gelebilecek bazı kareleri fotoğraflayarak geçirdim.Umarım emeğim boşa gitmez ve bu kısa Antep gezisinden memnun kalırsınız:)

Gaziantep'te güne beyran içerek başlamak adettendir.Üstüne de katmer(bir çeşit tatlı) yenir.Tabi haftanın her günü değil.

Bol yağlı beyran,üzerine bol şekerli katmer...

'Peki beyran nasıl bir şey' derseniz;gerdan eti,pirinç pilavı,bol sarımsak ve baharat karışımı,inanılmaz lezzetli,yedikçe iştah açan bir lezzet.
Usta(Kelebek Kebap),eti ve pilavı önceden hazırlıyor.Sipariş verildiğinde küçük bakır bir tabağa biraz et,pilav ve önceden hazırlanmış sarımsaklı,baharatlı et suyunu alıyor,ufak bir ocağın üzerinde karıştırarak kaynatıyor.

Fotoğrafları internette yayınlayacağımızı söylediğimizde ''youtube'a koymayın da nereye koyarsanız koyun''diye de bir espri yaptı:)


Yukarda son hali.


Kahvaltıdan sonra Yüzüncü Yıl Parkı'nda biraz yürüdük.Yukarda ''Alleben deresi''.Gaziantep'i Şehitkamil ve Şahinbey olarak ikiye ayırıyor.Eskiden gürül gürül akarmış,zamanla kurumuş.

Ulu Camii,yeni yapılan camiler içinde en büyük olanı.Bırakın içinde namaz kılmayı,bakmak bile insana huzur veriyor.
Hemen yan tarafında 'İncilipınar-Antep-Sofrası' vardı,turistlerin uğrak yeriydi.Nedendir bilmem kapandı.

Yüzüncü yıl parkına sabah erken saatlerde gelirseniz, yürüyüş yapan,koşan insanlar görürsünüz.Akşam yedikleri kebabın kalorisini yakmaya çalışıyorlardır:)Pazar günleri ise ailesiyle gezmeye gelenler vardır daha çok.Bugün de aşırı kalabalıktı,içinde insan olmayan fotoğraflar çekmekte zorlandım.
Yürüyüşün ardından yeni açılan masal parkını görmeye karar verdik.Giderken; üzerinde, ''Çocuk Dostu Gaziantep''yazan afişler gördük.Gerçekten de Antep, park-bahçe konusunda tüm Türkiye'ye örnek teşkil edecek özellikte.Büyükşehir olmasına rağmen şehirleşme çok düzenli ve adım başı bir parka rastlıyorsunuz(istisna yerleri de var tabi).

Masal parkı,bildiğimiz şato biçiminde inşa edilmiş.Bazı masal kahramanlarının resimleri ve heykelleri vardı.Pamuk prenses,hansel-gratel,shrek...

Benden geçti ama çocuklar için hoş bir yer:)


Sırada Gaziantep Arkeoloji Müzesi var.
Müze gezerken ölümü hatırlamamak elde değil.Binlerce yıldır binlerce,milyonlarca insan ölüyor;geride bıraktıkları çürüyor,eskiyor,kayboluyor.
Çok mu iç karartıcı oldu?Ölümün bir son olmadığını bilenler için o kadar da korkunç değil aslında:)

Zeugma antik kentinden kurtarılabilen mozaikler bu müzede sergileniyor.2300 yıllık geçmişi olan kent, Birecik Barajı'nın suları altında kalmıştı.Zeugma, Roma imparatorluğu zamanında(M.S.64) bir lejyoner(asker)kentiymiş.Mozaiklerinin dünyada bir benzeri olmadığı söyleniyor.

Kazılardan sonra yukardaki gibi görünüyordu(muş daha doğrusu,ben göremedim malesef).Mor renkli olan bölgeler taban mozaikleri ve her biri bir villa(müzenin girişindeki maket).

Bu bir havuzun tabanındaki mozaik(yukarda).

Müzede gezerken gözlerimiz hep meşhur ''Çingene Kızı Gaya''(aşşağıda)mozağini aradı.En sonunda güvenlik görevlisine sorduk.''Göstereyim ama şimdiden söyleyeyim beklediğinizden çok küçük'' dedi,gerçekten de öyleydi.Eni boyu toplam yarım metrekare bile değildi belki de.Taklitleri parklarda boydan boya bir duvarı kaplıyor halbuki(örn,Celal Doğan Parkı).Akşam karnımız acıkınca meşhur Fiko'nun yeri'nde nohut dürüm yedik.Malesef hava karardığı için fotoğraflarım iyi çıkmadı ama ilerleyen haftalarda değiştiririm inş.

Nohut da ekmek arasına girer miymiş demeyin.Antep'te giriyor.

Ezilmiş,baharatla karıştırılmış nohut,üzerine maydonoz ve patates kızartması.
Ya da benim tercih ettiğim gibi patlıcan.

28 yorum:

Melek* dedi ki...

walla gezmiş kadar oldum.. çocuklar için şato biçimindeki park dikkatimi çekti. Müze kartlarınız dururken müzeyi gezmek iyi olmuş:) hehe .. nohut dürüm bana biraz farklı geldi ilk duyduğumda ama bende patlıcan tercih ederdim heralde:) yiyenlere yarasın:)))) hayırlı akşamlar..

berrin dedi ki...

sanırım gaziantep i arkeoloji müzesini ve çingene kızını görüp nohut dürüm yemek gerek
çok güzel anlatıyorsunuz

PAPATYA PRENSES dedi ki...

nohut dürüme bayıldım,çünkü ben bir nohut aşağıyım:)) inşallah bigün gelip gezmek nasip olur oraları..
paylaşım için sağolasın..

made in funda dedi ki...

resimler süper dayende gezmiş olduk canım..

zehra dedi ki...

resımlere bayıldım ne guzel bır gezıntı ollmus bu boyleeee

TAZE NANE dedi ki...

Çok hoşuma gitti.
Ne kadar güzel kareler bunlar.
2 kere gezdim.
Bende senle gezmiş oldum.
Sevgiler.

TAZE NANE dedi ki...

kelebek kozasine yorum bırakmışsınız teşekkür ederim.
Genelde kardeşimle birlikte hazırlıyoruz siteleri.
Tekrar teşekkürler.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Antep, Doğu'da görmek istediğim yerler arasında, inşallah kısmet olur.. Bu güzel yazı ve fotoğraflar için çok teşekkürler! Beyranı ve nohut ezmesini tatmak istiyorum, masal parkı çok hoş!

serinmavi dedi ki...

Ailem Kilisli olduğundan Antep'i ve yemeklerini yakınen biliyorum ama Beyranı yeni gördüm doğrusu.Çok lezzetli oladuğundan eminim.Sabahları içilen kellepaçayı hatırlattı bana..Selamlar....

Baharcicegi dedi ki...

Beyran ve nohut ezmesi ilk defa duydum,antepin mutfagi cok zengin dha ne lezzerler vardir,resimlerle gezmis kadar olduk sayende sagol canim
Biz migrosdan merkeze kadar gittik orda kebab yemsitik,ordan yürüyerek güllüoglu baklavacisina gitmistik, antepi azda olsa görmüs olduk

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Güzel yorumun için çok teşekkürler, fakat yayınlarken bir problem oldu, ekranda çıkmadı..

keskinli dedi ki...

selam
güzel dileklerin icin cok tessekkür ederim sükür daha iyim...

sayende gaziantepide gezmis görmüs olduk azicik sevgiler

Gönül dedi ki...

beyranı ilkkez duydum hayatım pek güzele benziyor antep e gitmiş gibi olduk sen ordaki lezzetleri ye bizde resimleriyle yetiniriz ne yapalım:))) afiyetler olsun öpüyorum sevgilerimle

Mehmet Saraç dedi ki...

yoorumm,

nohut dürüm yemeyeli yıllar oldu. çocukluğumuzda nizip'te kutular içinde elde satılırdı. dırnaklı ekmek içinde ve üzerine soğan maydanoz, kırmızı pul biber ve limon.

kelebeklisaniyeler dedi ki...

valla sayende gezmis kadar oldum,ama Gaziantep çok gitmek istedigim yerlerden biri,muhtesemmis,inan su an orda olmak isterdim...sayende hos bir gezinti oldu...sevgiler

Disalce dedi ki...

sayende gezdik..çok güzelmiş...

inşallah oralara gelip birebir gezmek nasip olur....

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ne güzel anlatmışsın. Görmüş kadar olduk. Nohut dürümüde merak ettim.
Sevgiyle kal.

Cocukla Cocuk dedi ki...

doğu ve guneydoğu illerimizi gormek henuz nasip olmadı ama ilk fırsatta istiyorum fotograflar cok guzel yemeklerin cogu farklı ama lezzetli gorunuyor...sevgiler

Saliha dedi ki...

maasaallah cok guzel yerle..behrana bayıldım tam tadımlık:PPPPıns.. yemek nasıp olur..muze goruntulerı cok guzel..gıtmek ısterdım acıkcası..

sevgılerımle..

eldivenlerim dedi ki...

nohutlu dürümü ilkkez duyuyorum, çok güzel anlatmışsın, hepsi birbirinden leziz gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....

serpil'in mutfağı dedi ki...

merhabalar teşekkür ediyorum.aslında alışığımda zeytin toplamaya.bekarkende kendimizde daha çok zeytinliğimiz vardı.vücut hamlaşmış evde otura otura onun için bir an zor oldu.aslında zeytin toplaması en kolayı.köylü kızı olduğum için daha zorlarıda var.kayınvalidemin azdı.35 ağaç kadar bitirdik çok şükür.şimdi annemlerin var ama onada çocukların okulu nedeniyle hafta sonları gidebilirsek.annemlerin1,2 ay sürüyor.iyi günler.

yemek dedi ki...

Ne güzel anlatmissin memeleketimi...
Allebenin daha gür aktigini, Alleben dügün salonunu´ve her dügüne gitmenin benim icin nasil isgence oldugunu-dügüne gitmeyi sevmem- hatirliyorum.:)
Her gittigimde beyran ve katmer olmassa olmaz. Özellikle katmer benim gözdemdir.
Sevgiler...

Sevil Altunel dedi ki...

SEVGİLİ ARKADAŞIM BU NOHUTLU HARÇLA POĞAÇA YAPILDIĞINI BİLİYORDUM AMA DÜRÜMÜ İLK KEZ DUYDUM.PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER..

Aymen dedi ki...

güzel tanıtım olmuş. geç farkettim.

Adsız dedi ki...

Nohut durum'un İstanbul'da da subesi var. Bakirkoyde dersaneler sokaginda. Mukemmel bir lezzet

Adsız dedi ki...

internet,de gezinirken bu sayfa dikkatimi çekti ancak bu kadar doğru anlatılabilir güzel yazmışsınız

Adsız dedi ki...

Gaziantep ancak böyle anlatılır.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Teşekkür ederim:)