31 Ocak 2008 Perşembe

Malhıtalı Köfte


Antep'te, aynen yağlı köfte gibi, öğle yemeklerinde veya bayan toplantılarında sıkça tercih edilen bir başka yöresel lezzet de malhıtalı köfte.Malhıta da nedir demeyin.Bildiğimiz mercimek:)Diğer mercimekli köftelerden farkı içinde simit(köftelik bulgur) ihtiva ediyor olması.
Malzemeler:
_1 su bardağı kırmızı mercimek,
_1 su bardağı köftelik bulgur,
_1 adet ufak boy kuru soğan,bir kaç dal taze soğan,
_Yarım demet maydonoz,
_4 diş sarımsak ya da 2-3 dal taze sarımsak,
_1 çay bardağı sıvıyağ,
_2 yemek kaşığı salça(domates-biber karışık),
_Tuz,karabiber,pul biber ve dilediğiniz diğer baharatlar.
Yapılışı:Mercimeği bir su bardağı suyla kısık ateşte kaynatın(tüm suyunu çekmesini istemediğimiz için kısık ateşte pişirmek gerekiyor).Süzmeden ocaktan alın.İçine bulguru ilave edip tencerenin kapağını kapatın.Bulgur şişerken sebzeleri doğrayın.10 dakika sonra tenceredekileri yuvarlak bir fırın tepsisine boşaltın.Sarımsağı,salçanın yarısını,tuz ve baharatları ilave edip yoğurmaya başlayın(çiğ köfte gibi).10 dakika kadar yoğurduktan sonra soğanı yağda pembeleştirin.Salçanın kalanını da ilave edip kavurun.Bu karışımı köfteye ekleyin.Maydonozu da bu aşamada ilave edin.Karıştırmak amacı ile biraz daha yoğurun ve fotoğraftaki gibi şekil verin.
Yanında turşu,ayran ve salata ile servis yapın.Afiyet olsun!
Tarifi ille de bir Antepli'den isteriz derseniz şu linki ziyaret edebilirsiniz.


http://aintabsofrasi.blogcu.com/mercimekli-malhitali-kofte/722545

11 yorum:

Melek* dedi ki...

bu köfteyi ben çok beğenmiştim....
ellerine sağlık gümüş kaplı çanağında pek ciciymiş...

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Çanak değil o,sahan:)

made in funda dedi ki...

değişik bir isim.ilk kez duydum ama tadı eminimki bildiğim bir tattır.eline sağlık.nefis görünüyor..

ilham perisi dedi ki...

San�r�m Gazianteplisiniz.Sayfan�z antep kokuyor.Bu k�ftenin hastas�y�m ama evime misafir gelince.��nk� kendi ba��ma yapt�m zaman be�enmiyorum.Kendi pi�irdiklerimi be�enmemde �o�u zaman.Birde sizin tarifle denemeye karar verdim.Ellerinize sa�l�k.

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

bu ismi ilk defa duyuyorum harika görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Ellerine sağlık köfteler güzel görünüyor.Antepliler ağzının tadını biliyor:)yaşayanlarda nasibini alıyor tabii

made in funda dedi ki...

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 14


http://nasibim.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.
Akşamüstü sohbetine gelen dostlara,
Hanımlarla yapılan günlere,
Beş çayına gelen misafirlere,
Her biri birbirinden lezzetli tarifler...
___________________________________________________
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
11.02.2008 - 17.02.2008 Tarihleri arasında
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ
http://defneylebirlikte.blogspot.com/ BEN YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI, KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!! HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLER KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ ETKİNLİĞİMİZE İNŞAALLAH. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK, VE TARİFİNİZE "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ ''14" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI, TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM. CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI, GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR. BEN SİZE GERİ DÖNÜP, TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.
ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. SELAM VE SEVGİLERİMLE...

Adsız dedi ki...

selamlar,

köfteler harika :))

ellerine saglik

SİBELL'CE dedi ki...

canım ellerine sağlık tadını hiç tatmadım ama güzel bir lezzete benziyor .valla antep yemeklerinden hiç kötü olanına rastlamadım ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Cok sahane görünüyor,ellerinize saglik.

lezzetyolculugu dedi ki...

Malhıtalı köfte enteresan bir isim biz mercimek köftesi diye yaparız laf aramızda bende çok severim ellerinize sağlık. Zamanında Gaziantepli bir abladan öğrenmiştim.Sizinkide harika görünüyor ellerinize sağlık.