12 Ağustos 2009 Çarşamba

Hey Gidi Karadeniz...

Yıllardır hayalini kurduğum Karadeniz tatilini gerçekleştirmek nasip oldu çok şükür.İki gece üç gün boyunca; Trabzon,Akçaabat,Araklı,Of,Uzungöl,Rize arasında mekik dokuduk.Konaklamak için seçtiğimiz yer Uzungöl Yaylası idi.Uzungöl fotoğrafları bir sonraki yazıda(inş).

Aşşağıda çay yaprakları...(Rize).Hem fotoğraf çektik hem çay nasıl toplanırmış izleyerek öğrendik(uygulayarak öğrenmek cesaret istiyor,o da bizde yok:).Kaç yılda bir ekilir,toplamak zahmetli mi v.s. sorular sorduk.Belli ki toplamak epeyce zor.Bana kalırsa bu işi kadınların yapmaması gerekir.Rabb'im çilekeş Karadeniz kadınının yardımcısı olsun.
Uzungöl'den bir kare(altta)
Aşşağıdaki fotoğrafı bir köyde çektim.Evin önünde kurutulmak üzere asılmış bitkiyi tütün zannettim.Sorduk;''hayvanlar için kurutuyoruz,ottur o'' dediler.
Çamaşırlarını da asarak kurutmaya çalışıyorlardı.Aynı şeyi ben de denedim ama iki gün boyunca hiç bir şey kurutamadım.Kurutma makinelerinden alsalar bu eziyeti çekmeseler keşke.
Rize'de mandalina yetişiyormuş.Biraz şaşırdım.Mandalina yalnız güneyde olur sanıyordum.Gerçi KPSS'ye hazırlanırken bu konuya dair birşeyler okumuştum sanki ama zihnime tam yerleşmemiş demek ki.
Henüz sararmadıkları için fotoğrafta pek belli olmamışlar.


Karadeniz çok hırçın.Sahilde oturmak bile güvenli değil.Buna rağmen yüzmeye çalışan insanlar vardı.
Of-Araklı arasında gördük bu konakları.Restore edilip turizme kazandırılsa keşke.


Uzungöl'de çeşitli ballar satılıyordu.Çam balı vardı mesela.Diğerlerinin isimlerini hatırlayamadım.Fiyatlar değişiyor.Birinin kilosu 90 TL idi.O aklımda kalmış. Ben arıcılıktan anlamam ama sürekli yağmur yağan bir coğrafyada arılar ne ara çıkıp polen topluyor,merak ettim:)



Aşşağıdaki fotoğrafı Rize'de, 'Rize bezi' almak için durduğumuz mağazanın(Bizim Eller) önünde çektim.Bahçem olsa ben de böyle bir küp gömsem toprağa.


Bu sefer yemek fotoğrafı çekmedim.Gitmek isteyenler için sürpriz olsun.Uzungöl'de fiyatların uygun olduğunu söylemekle yetineyim.Özellikle yöreye ait yemeklerden tatmadan gelmeyin.Fastfood her yerde bulabilirsiniz ama yöre yemeklerini başka yerde yiyemezsiniz.

2 yorum:

mutfakcini dedi ki...

Uzungöl'de yediğim tereyağında alabalıkların ve miss gibi sütlaçların tadını unutamam.Uzungöl,Sümela,yaylalar.Doğa harikası manzara.Paylaşımın için teşekkürler.sevgiler.

ceyt dedi ki...

merhaba canım uzun bir aradan sonra tekrar döndüm.bakıyorum yine çok güzel resimler ve konular yayınlamışsın.ellerine emeğine sağlık canım.
kocaman sevgilerimle...