16 Ağustos 2009 Pazar

Karadeniz'in Güzelleri

Karadeniz'in havası,suyu,manzarası,yemekleri şahane.Ama bu saydıklarımı evinize götüremiyorsunuz.Bir kaç fotoğrafta anı olarak kalıyorlar.Evinde dört mevsim Karadeniz havası estirmek isteyenler için ise şunlar var;
Sepetler,ahşap süslemeler,keşan kumaşı ve Rize bezleri.


Keşan kumaşını kadınlar örtü olarak kullanıyor.Kimisi omzuna atmış,şal niyetine.Ben dört parça aldım.Birini başıma örttüm,birini atkı niyetine boynuma doladım.Bir de çanta,keşan kumaşından.Karadeniz'de gezdiğimiz belli olsun de mi?Eve döndükten sonra ikisi fiskos örtüsü oldu.Bir tanesi çinilerin altında.Biri çekmecede bekliyor şimdilik.


Rize bezlerinin hammaddesi kenevir.Zamane kumaşları gibi sentetik karıştırılmıyor.Kumaşların isimlerini tek tek sordum.Malesef balık hafızalıyım.Hepsini aklımda tutamadım.Aşşağıdaki kumaşın adı 'yuz'.Eski çuval kumaşlarını andırıyor.Sadece 2 liraya bir sehpa örtüsü alabiliyorsunuz.Eşe dosta hediye etmek için epeyce aldım.


Keşan-Rize bezi karışık masa örtüsü.

Sepetlere gelince...Uzungöl'de sivri tabanlı sepetlerden bol bol bulabilirsiniz.Diğerleri için sora sora Araklı pazarına gittik.Perşembe günleri kuruluyormuş.Üç ayrı noktada sepet satılıyordu.Pazar dışında sepet bulmak neredeyse imkansız olmuş.Böyle giderse bu meslek yakında tarihe karışacak:(

İthal hasır sepet almaya devam.Maliyet+kargo ücreti+vergi=Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür.Bizdekiler sadece sepet;onlarınki dekoratif sepet.Neyse...


Bu bir fındık kırma aparatı.Doğrusu çok işimize yaradı.Yol kenarlarında satılan taze fındıklardan aldık.Dişlere eziyet etmeye son.Arabada seyahat ederken rahatlıkla kullanılabiliyor.


Lavanta kesesi.Üzerinde 'Rize' yazıyor.İçine biraz pamuk tepiştirip banyoya dekor olarak koydum.

Sağ kenardaki ekmeklik.Tek bir ağaç kütüğünü oymak sureti ile yapmışlar.Uzungöl'deki tüm restoranlar bu ekmekliklerden kullanıyordu.Bense fırınkurusu saklamak için kullanıyorum.Fırınkurusunun ne olduğunu da daha sonra yazarım(inş.)


Bunların dışında ahşap ayna,anahtarlık,şekerlik,kalemler...Benim gibi plastikleri hayatından çıkarmak isteyenler için pek çok şey var Karadeniz'de.
Bu arada sepetlerin hammaddesi fındık ağacı.Ahşap süslemeler Amasra'da yapılıyor(muş)

9 yorum:

Canan dedi ki...

Karadenizi'i görmeyi bend eçok istiyorum. Senin fotoları görünce içimdeki duygular iyice depreşti:) Ne güzel şeyler onlar yaa. Bayıldım vallahi.

Öptüm canım
Canan

Damak Tadı dedi ki...

Memleketimi ne de güzel fotoğraflayıp,anlatmışsınız..Gönlünze sağlık..


Fotoğraflarımı sormuşsunuz,hem makinemden,hemde flickr'dan kaynaklanıyor..


Sevgiler..

HUYSUZBALIK dedi ki...

Uzungöle gitmeyi ben de çok istiyorum nasipse bir Karadeniz turu düşünüyoruz seneye. Zaten Ereğlideyiz buradan Artvine kadar gezmek istiyorum bakalım kısmetse. Bu hediyeliklere bayıldım. İlla da ekmekliğe. Ne kadar doğal ve güzel. Fındık kıracağı da çok pratik. Paylaşım için teşekkürler. Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Hepsi birbirinden güzel, çok özendim! Hele o sepetler yok mu, bayılırım!

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Keşanı oldum olası sevemedim.

Ama Rize bezlerine bayılırım. Neler neler yapılır onlardan. Çok şık ve zarif oluyorlar elden geçince..

Sepetler çok sevimlii:)

Fırın kurusu sanırım peksimettir:)

made in funda dedi ki...

buraları çok güzel anlatmışsın.ben henüz uzun göle gitmedim ama hemen gidesim geldi şimdi...

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

karadenizi gezmek gibi bir hayali olan ancak bunu birtürlü gerçek hayata yansıtamayan birine birkez daha offf çektirdin valla..birgün bana da inşallah karadeniz hatıralarımı yayınlamak nasip olur..sevgiler..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

İnşaAllah,çok istersek oluyor.Tecrübeyle sabit:)

ceyt dedi ki...

canım ya bunlar harika.tam benlik.
sevgiler.