31 Aralık 2007 Pazartesi

Şekerpare

Tarif Portakalağacından.

Malzemeler:
_1 paket margarin, oda sıcaklığında
_1 su bardağı pudra şekeri
_4 yemek kaşığı irmik
_2 yemek kaşığı hindistan cevizi
_2 yumurta
_4 su bardağı un
_1 paket vanilya
_1 paket kabartma tozu
_Fındık içi.

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limonun suyu
Yapılışı:
1 paket yumuşak margarin, 1 su bardağı pudra şekeri, 4 yemek kaşığı irmik, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 2 yumurta, 4 su bardağı un, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozunu karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin.Unun azar azar eklenmesi gerekiyor.
Hamurdan kurabiye yapar gibi küçük parçalar alıp hafif düzleyin. Hepsini tepsiye dizip üzerlerine birer fındık yerleştirin.170 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.
Şerbeti için;3 su bardağı şekeri ve 4 su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatın ve soğumaya bırakın.Şekerpare fırından çıktıktan bir kaç dakika sonra soğumuş şerbeti üzerine dökün.

Güveçte Türlü ve Yeni Yıl


Zamanı ölçmek, biz insanlar için son derece elzem bir konu.Araştırmalar,zamanı ölçmeyi akıl eden ilk toplumun Eski Mısırlılar olduğunu göstermiş.Yılın belli zamanlarında taşan Nil Nehri, Mısırlılar için hayati bir öneme sahipti.Bundan dolayı, nehrin hangi zaman dilimlerinde taştığını hesaplayabilmek amacı ile, güneşi esas alan bir takvim oluşturdular.
Eski Mısırlılardan bu güne kadar pek çok farklı takvim kullanıldı.Her toplum kendi takvimini oluştururken,kendileri için önemli saydıkları bir günü BAŞLANGIÇ olarak kullanmışlardır.
ÖRNEK:Romalılar, Romanın Kurtuluşunu takvimlerine başlangıç yaptılar.Hristiyanlar,H.z. İsa(A.S)'nın doğum gününü(milat doğum anlamına gelir),Müslümanlar ise Rasul_u Ekrem Efendimiz(S.A.V)'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği günü başlangıç kabul etti.
Bizler artık kendi takvimimizi kullanmıyoruz bilindiği gibi.Amaç zamanı hesaplamak ise hangi takvimi kullandığımızın çok da önemi yok aslında.Gene de biz Müslümanların gözden kaçırdığı bir nokta var diye düşünüyorum ki o da şu:Hristiyan dünyası aynı tarihte peygamberlerinin doğum gününü de kutluyor.Çam ağacı süslemek,hindi kesip yemek,Noel baba ve geyikleri efsanesi...Tüm bunlar bir hafta önceden başlayan ve 1 ocak tarihine kadar devam eden noel kutlamalarının birer parçası.H.z. İsa tabi ki müslümanların da peygamberidir.Ama onun doğumunu kutlayacaksak bile,bunu Hz.İsa(A.S.)'ı tanrılaştıran bir toplumun bakış açısıyla yapacak değiliz herhalde.
Sözün özü,herkesin yeni yılını can_ı gönülden kutluyorum:)Allah hayırlı,sağlıklı ve huzurlu bir yıl geçirmeyi nasib etsin inş.
Gelelim tarife;
Malzemeler:
_300gr. yemeklik doğranmış et,
_2 adet patates,
_1 adet kuru soğan,
_1 adet kabak,
_2 adet domates,
_3-4 adet sivri biber,
_1 adet patlıcan,
_5-6 diş sarımsak,
_Yarım çorba kaşığı tereyağı,
_Yeterince salça,tuz,et suyu,tuz ve baharat.
Yapılışı:Eti düdüklü tencerede 10 dk. kaynatın.Tüm sebzeleri yemeklik doğrayarak güveç kabına koyun.(Patlıcanlar acı ise önceden tuzlu suda bekletmek gerekir).Tereyağını eriterek salçayla biraz kavurun,bunu da güveç kabına dökün.Son olarak eti ve sebzelerin yarısına gelecek kadar et suyunu ekleyin.Tuz ve baharatını da ekleyip iyice karıştırın.Yağlı kağıtla tencerenin üzerini kapatın.Bir kat da alüminyum folyo sarın.(Alüminyum folyo ısı ile temas ettiğinde toksik hale geliyormuş bu yüzden önce bir kat yağlı kağıt kullanıyoruz.)Tencerenin kapağını kapatıp 200-250 derecede bir kaç saat kontrol ederek pişirin.
Ben ilk kez denedim.Normal tencerede pişen türlüye nazaran çok daha lezzetli idi.Bir de püf noktası yazayım:Yemeği servisten en az iki saat önce hazır olacak şekilde pişirin.Bekledikten sonra daha da lezzetli oluyor.

29 Aralık 2007 Cumartesi

Zeytinyağlı Lahana Dolması


Malzemeler:
_1 det orta boy lahana,
_2 su bardağı pirinç,
_Yarım demet maydonoz,
_2 adet kuru soğan,
_Yarım su bardağı zeytinyağı,
_Yeterince salça,baharat,nane ve tuz.
_1 tatlı kaşığı şeker.
Yapılışı:Lahanayı iki parçaya ayırdım.Yapraklarını tek tek ayırarak,tuzlu suda haşladım.
İç malzeme için ise,soğanı ve maydonozu doğradım.Diğer malzemeleri de ekleyip iyice karıştırdım.Haşladığım yaprakların orta kısmındaki sert kısımları kestim.Her bir yaprağı büyüklüğüne göre uzunlamasına üç dört parçaya ayırdım.Aralarına iç malzemeden bir miktar koyup sardım.Sardığım tüm dolmaları tencereye dizdim.2 tatlı kaşığı salçayı su ile ezerek dolmaların üzerine döktüm.Üzerini kapatacak kadar su ekleyip,kısık ateşte kontrol ederek pişirdim.

27 Aralık 2007 Perşembe

Etli Patates


Malzemeler:

_250gr. et(ben kuzu kaburga kullandım,herhangi bir et kullanabilirsiniz),
_3 adet patates,
_1 adet soğan,
_1 adet domates(şart değil)
_Yarım kaşık salça.
_3 adet defne yaprağı(şart değil).


Yapılışı:Eti defne yapraklarıyla birlikte haşlayın.Bir tencerede soğanı iyice kavurun.Salça ve doğranmış patatesleri ekleyin kavurmaya devam edin.Eti suyuyla birlikte ilave edin ve patatesler pişene kadar kaynatın.Bu kadar:)

26 Aralık 2007 Çarşamba

Fıstıklı Şöbiyet

Bu bayram tatlımız buydu.Yalnızca üç yeni evli çift ziyaretimize geldiği ve biz de tatlı sevmediğimiz için malesef tüketemedik:)Bari bir işe yarasın, siteye koyayım dedim ben de:P
Tarifi tabiki yok.Antep'te baklavanın ustaları dururken hiç bir ev hanımı baklava yapmaya kalkışmaz.Yılların bilgi ve deneyimiyle yarışılmayacağını bilir çünkü.Tereyağıyla yapıldığı için, yemeden önce biraz fırında ısıtmakta fayda var.Afiyet olsun.

19 Aralık 2007 Çarşamba

Bayram



''Fesalli lirabbike ve'nhar''



''Rabbin için namaz kıl ve Kurban kes''(Kevser Suresi)


Tüm blogcu arkadaşlarımın ve ziyaretçilerimin bayramını kutluyorum.Yoksulu doyurmak,çocukları sevindirmek,birbirimizle kaynaşmak ve bizi yaratana şükretmek için ne güzel bir vesiledir bayram.En güzel biçimde geçirmeniz dileğiyle...

14 Aralık 2007 Cuma

Lokma Tatlısı




Bayram temizliği meşguliyetimden dolayı tarifi yazmaya ancak vakit bulabildim.Gecikme için özürdilerim.

Tatlıyı yapalı galiba on gün kadar oldu.Yemekten sonra Tv izlerken birdenbire aklıma lokma tatlısı düştü:)Tatlı seven biri de değilim halbuki.History Channel'daki Antik Mısır belgeseline de az zaman kalmıştı, ki bu yayınlanmasını dört gözle beklediğim bir belgeseldi.Yanlış hatırlamıyorsam bu duruma psikolojide ''yaklaşma_ yaklaşma'' çatışması deniyor:P

Sonuçta,belgeselin bazı kısımlarını kaçırdım ama tatlıyı da yaptım:)Eminim tekrarı yayınlanır.

Tarifimiz şöyle;


_4.5 su bardağı un,
_1 adet yumurta,

_1 paket instant maya,

_2 tatlı kaşığı tuz.


Şurubu için:

_3 bardak su,

_1.5 su bardağı şeker,

_1 çorba kaşığı limon suyu.


Kızartmak için yeterince sıvıyağ.


Şeker ve suyu ara sıra karıştırarak kaynattım.Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyip,bir iki dakika daha beklettim ve altını kapattım.

Un tuz ve mayayı bir kapta iyice karıştırdım.Yumurta ve suyu ekleyip muhallebiden biraz daha cıvık bir hamur yoğurdum.Üzerini örterek mayalanmasını bekledim.Hamur mayalanınca,yağı kızdırdım.Sağ elime,avucumu dolduracak kadar hamur aldımElimi sıkarak,baş ve işaret parmağımın arasından çıkan hamuru bir kaşık yardımıyla yağa bıraktım.Hamur bitinceye kadar aynı işlemi sürdürdüm.Hamur düzgün çıkmıyorsa,bir kaseye su koyup,hamuru elinize almadan önce bu suyla elinizi ıslatabilirsiniz.Ayrıca kullandığınız kaşığı da yağa batırmanız faydalı olur.Lokmaları karıştırarak her tarafının kızarmasını sağladım.Çıkardığım hamurları şurubun içine atıp karıştırdım ve bir kaç saniye içinde geri çıkardım.Üzerine hindistan cevizi serperek servis yaptım.

12 Aralık 2007 Çarşamba

Fırında Dana But


Bu butları geçen hafta almıştım.Bu aralar elektriklerimiz sık sık kesiliyor.Başına birşey gelmeden pişireyim bari dedim:)
Malzemeler:
_2 adet but parçası(Tam olarak neresi olduğunu sormayın,ben de bilmiyorum:)
_2 adet patates,
_1 adet kuru soğan,
_2 adet domates,
_Yeterince salça,tuz,karabiber,kekik,tereyağı.
Yapılışı:
Etleri düdüklü tencerede bir saat pişirdim.Kapağını açtığımda iyice pişmediğini görüp tekrar ocağa koydum.Ette mi bir sorun vardı tencerede mi bilemiyorum artık:))Yirmi dakika daha pişirdikten sonra,suyunu süzüp bir kısmını pilav için ayırdım.Ayrı bir tencerede tereyağı ile ufak doğranmış soğanı iyice kavurdum.Patatesleri de ilave edip kavurmaya devam ettim.Haşladığım butları da yemeğe ekleyip,patateslerin pişmesine yetecek kadar su koydum.On dakika kadar pişirdim ve tenceredeki yemeği fırın tepsisine aldım.İnce ince doğradığım domatesleri ve yarım kaşık salçayı, bir kasede, bir su bardağı et suyu da ekleyerek iyice karıştırdım.Bu karışımı da fırın tepsisie döküp 200 derecede on dakika pişirdim.Fırından çıkarınca üzerine çok az kekik serptim.Afiyet olsun.
Not:Muhtemelen benim aldığım et sertti.Siz pişirme süresini etin durumuna göre ayarlayabilirsiniz.

11 Aralık 2007 Salı

Yoğurtlu Mantı




Malzemeler:

_3 su bardağı un,
_Yarım yumurta(şart değil,hamurun katılaşmasını sağlar)
_1.5 tatlı kaşığı tuz,
_1 çay fincanı ılık su.
İç malzeme için:
_Yarım çorba kasesi kıyma,
_1 adet ince ince doğranmış soğan,
_Yeterince maydonoz,
_Tuz ve karabiber.


Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ.


Yapılışı:Hamur malzemelerini karıştırarak,börek hamurundan daha katı bir hamur yoğurun.İki parçaya bölerek yumak yaptığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp on dakika dinlendirin.Bu arada, iç malzemesini hazırlamak için,soğan ve maydonozu ince ince kıyın.Kıyma ile karıştırıp,tuz ve karabiber ekleyin.Elinizle biraz yoğurun ki iyice karışsın.Dinlenen hamuru oklava ile açın.Mantı hamuru,açarken fazla unlamaya ihtiyaç duymayacak sertlikte olmalıdır.Açtığınız hamuru ufak kareler olacak şekilde kesin.Her bir parça hamurun üzerine iç malzemeden koyarak bohça biçiminde katlayın ve kenarlarının yapışması için elinizle bastırın.


Mantılar hazır olunca bir tencerede makarna haşlar gibi haşlayın ve süzün.Toparlanması için biraz soğuk suyun altına tutabilirsiniz.Sarımsaklı yoğurt ile karıştırın ya da dilerseniz tabaklara servis yaptıktan sonra masadakilerin dilediği kadar alması için yoğurdu bir kaseye koyun.Kızdırılmış yağa biraz toz biber karıştırın.Bu yağı mantının üzerine gezdirin.Afiyet olsun.

10 Aralık 2007 Pazartesi

Tereyağlı ve Patatesli Fasulye(Sivas)


Aslında elimde eklemem gereken bir kaç tarif var ama sanırım üzerime kış tembelliği çöktü:)Fasulyeleri geçen hafta almıştım.Genellikle zeytinyağlı yaparım fasulyeyi ama bu defa memleket usulü olsun istedim.Anadolunun iç kısımlarındaki bir çok köyde olduğu gibi,Sivas'ın köylerinde de yemekler genellikle tereyağı ile yapılır.Çocukluğumda anneannemin patates kızartmasını dahi tereyağı ile yaptığını anımsıyorum.İnanılmaz lezzetli olurdu.Ama tabi o kızartmayı yedikten sonra dağ bayır koşardık.Otuzuma yaklaştığım şu günlerde,dağ bayır koşma imkanı da bulamadığım için tereyağını nadir olarak kullanmayı tercih ediyorum.Malum kolesterol falan... Genç yaşımda gelip yakama yapışsın istemem:)
Bu yöresel yemeğimiz için gerekli malzemeler:
_Yarım kilodan biraz fazla taze fasulye,
_1 adet büyük boy patates,
_1 adet büyük boy kuru soğan,
_2 adet domates,
_Dilediğiniz kadar tereyağı ve salça.Baharat olarak da kırmızı toz biber kullandım.
Yapılışı:Fasulyeleri yıkayıp ortalarından kestim.İnce kıyılmış soğan ve tereyağını aynı anda tencereye aldım.Soğan pembeleşinceye kadar kavurdum.Salçasını da ekleyip biraz daha kavurdum.Bu aşamada yanmasın diye azcık su ekledim.Fasulyeleri ve küçük doğranmış domatesleri de ilave edip kavurmaya devam ettim.Üzerini kapatacak kadar kaynar su ve tuz koyup düdüklü tencerede 40 dakika kaynattım.Kaynama süresini uzun tuttum zira kış fasulyesi zor pişiyor.Düdüklüyü musluk altında soğutup kapağını açtıktan sonra da küp küp doğranmış patatesleri ekledim.Pişene kadar kaynattım.Yemeğimiz hazır:)

5 Aralık 2007 Çarşamba

Terbiyeli Tavuk Çorbası


Ve işte tarif:

Malzemeler:

_1 adet tavuk but(büyük olanlardan),

_4 çorba kaşığı yoğurt,

_1 adet yumurta,

_Tavuk suyu,

_zeytinyağı,tuz.

Yapılışı:Bir tencereye su koyup butu haşlayın.Derisini ve kemiklerini ayırıp etleri ufak ufak doğrayın.Başka bir tencerede yoğurt,yumurta ve yeterince tavuk suyunu iyice çırpın.Altını açıp kaynayana kadar sürekli karıştırın.Son olarak tavuk etlerini de ekleyip,kızdırılmış yağ gezdirin.

4 Aralık 2007 Salı

Fırın Poşetinde Tavuk Butları




Malzemeler:(3 kişilik)
_3 adet tavuk but,
_3 adet orta boy patates,
_3 adet havuç,
Sosu için:Yoğurt(1.5 çorba kaşığı),kırmızı biber,tavuk baharatı,tuz,sıvıyağ(yarım çay bardağı),salça(yarım çorba kaşığı),kekik.
Yapılışı:Tüm sos malzemelerini bir kapta iyice karıştırıp tavuk butlarının her tarafına yedirerek sürüyoruz.Bu halde bir gece buzdolabında bekletiyoruz.Ertesi gün fırın poşetlerine tavukları ve aynı sosa bulanmış sebzeleri yerleştiriyoruz.1.5 çay bardağı salçalı suyu da poşetin içine koyup ağzını sıkıca kapatıyoruz.Poşetlerin üzerine kürdanla 7-8 adet delik açıyoruz.200 dereceye ayarlanmış fırında,tavuğun pişme durumuna göre 1 ila 1.5 saat pişiriyoruz.
Diğer tariflerim için tıklayın lütfen.

Etli Kuru Fasulye


Malzemeler:
_1.5 su bardağı kuru fasulye(Bir gece önceden ıslatılmış),
_2 adet kuru soğan,
_Yarım çorba kasesi yemeklik doğranmış et,
_1 çorba kaşığı biber salçası,
_Tuz , kırmızı biber ve sıvıyağ.

Yapılışı:Soğanları yemeklik doğrayıp,sıvıyağla birlikte tencereye alıyoruz.Pembeleşince eti ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Salçayla da bir müddet kavurup fasulyeleri ilave ediyoruz.Üzerini geçecek kadar su koyup pişene kadar kaynatıyoruz.(Düdüklü tencerede yapacaksanız su miktarı daha az olmalı).

Yayla Çorbası


Malzemeler:
_Yarım çay fincanı pirinç,
_2 su bardağı yoğurt,
_1 yumurta,
_Üzeri için kızdırılmış zeytinyağı ve nane.
Yapılışı:Pirinci bir bardak suda haşlayın.Yoğurt ve yumurtaya biraz su ilave ederek iyice çırpın.Çırpılmış karışımı kaynamakta olan pirince yavaş yavaş ekleyin.Sürekli karıştırın ve kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın.Üzerine zeytinyağı ve nane gezdirin.

3 Aralık 2007 Pazartesi

Havuçlu Kek


Malzemeler:
_2 yumurta,
_1 su bardağı şeker,
_1 su bardağından biraz eksik sıvıyağ,
_2 su bardağı rendelenmiş havuç,
_2 su bardağından biraz eksik un,
_1 paket kabartma tozu,
_1 çay kaşığı tarçın,
_2-3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz.
Yapılışı:Şeker ve yumurtayı iyice çırpın.Sıvıyağı ekleyip onunla da çırpın.Ardından un ve kabartma tozunu,son olarak da havuç,ceviz ve tarçını ekleyip karıştıralım.Yağlanmış kek kalıbına döküp 180 derecede pişirelim.(Kabartma tozu eklendikten sonra kekin fazla çırpılmaması gerekir)
Not:Bu tarifte yağ miktarı rahatsız edici olabilir.Yağın miktarını azaltabilirsiniz.Bir kaç defa kekin içi çiğ kalmıştı.Kullandığım fırından kaynaklandığını zannediyorum.

1 Aralık 2007 Cumartesi

Çinicilik



Çiniciliğin, tarihte ilk olarak Anadolu topraklarında yapılıp, buradan tüm dünyaya yayıldığını biliyor muydunuz?


M.s. 12.yüzyıl dolaylarında,ilk olarak İznik'te daha sonra Çanakkale ve Kütahya'da yaygınlık kazanan çinicilik,Selçuklu ve Osmanlı için önemli bir sanat dalıydı.


Teknik olarak çinicilik,özel çamurlardan yapılan eşyanın 1300 derecede pişirildikten sonra sırlanıp süslenmesi anlamına geliyor.


17.yüzyılın sonlarında Osmanlı Devletinin gerileme kaydetmesiyle birlikte çinicilik de eski önemini yitirmiş.Bugün İznik'te sınırlı sayıda atölyede çinicilik faaliyetleri devam ediyor.


Bu kısa tarihçeden sonra şu meşhur kayıp kırmızı renk olayına değinmek istiyorum.
1557'den sonra ortaya çıkan mercan kırmızısı, çinilere ayrı bir güzellik katmış.Çiniler üzerinde kabartma şeklinde görülen domates veya mercan kırmızısı 17 yy. başlarında aniden kaybolmuş.Ustasının ölümü ile birlikte bu rengin de sırra kadem bastığı zannediliyor.Bugünkü çini ustaları hala o kırmızı rengin formulünün peşindeler.

I.Murat hamamındaki çini dükkanlarına bir göz atmak için buraya bakabilirsiniz.

İznik çinilerinin yeniden doğuş hikayesini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.


2 yorum:
Anneminkiziyim dedi ki...
Merhabalar, ciniler cok güzel ve nadide esyalar Paylasimin icin tesekkürler, sevgiler...
09 Kasım 2007 Cuma 23:50
Düğme Bay'la BinbirçeşniHayat dedi ki...
MERHABALAR..BENDE BIR TEZHIP USTASIYIM...ÇİZGILERI COK GUZEL
Not:Bu sayfa başka bir blogdan(bloğumdan) buraya taşınmıştır.

Marmelatlı ve Çikolatalı Kurabiyeler


Malzemeler:(20 Adet)
_1 yumurta(sarısı içine,beyazı dışına),
_1.5 çorba kaşığı pudra şekeri,
_125 gr. tereyağı(dolu dolu 2 çorba kaşığı kadar,oda ısısında),
_1 çorba kaşığı sıvıyağ,
_Yarım çay bardağı süt,
_Yarım pak.vanilya,
_Yarım pak. kabartma tozu,
_5 fincan un,
_Dövülmüş fındık.
Yapılışı:Tüm malzemeler karıştırılarak kurabiye hamuru yoğrulur.Cevizden daha ufak parçalar koparılıp yuvarlanır.Parmak uçlarıyla içleri oyulur ve tepsiye dizilir.150 derecede üzeri pembeleşene kadar pişirilir.İlk sıcaklığı gidince oyuk kısımlarına marmelat veya çikolata dökülür.
Not:Tereyağı ağır gelirse yarı yarıya zeytinyağı ile karıştırabilirsiniz.
Tarif için şu linkten faydalandım:
http://yemekgunlugum.blogs.com/yemek_gunlugum/2006/12/