31 Aralık 2007 Pazartesi

Güveçte Türlü ve Yeni Yıl


Zamanı ölçmek, biz insanlar için son derece elzem bir konu.Araştırmalar,zamanı ölçmeyi akıl eden ilk toplumun Eski Mısırlılar olduğunu göstermiş.Yılın belli zamanlarında taşan Nil Nehri, Mısırlılar için hayati bir öneme sahipti.Bundan dolayı, nehrin hangi zaman dilimlerinde taştığını hesaplayabilmek amacı ile, güneşi esas alan bir takvim oluşturdular.
Eski Mısırlılardan bu güne kadar pek çok farklı takvim kullanıldı.Her toplum kendi takvimini oluştururken,kendileri için önemli saydıkları bir günü BAŞLANGIÇ olarak kullanmışlardır.
ÖRNEK:Romalılar, Romanın Kurtuluşunu takvimlerine başlangıç yaptılar.Hristiyanlar,H.z. İsa(A.S)'nın doğum gününü(milat doğum anlamına gelir),Müslümanlar ise Rasul_u Ekrem Efendimiz(S.A.V)'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği günü başlangıç kabul etti.
Bizler artık kendi takvimimizi kullanmıyoruz bilindiği gibi.Amaç zamanı hesaplamak ise hangi takvimi kullandığımızın çok da önemi yok aslında.Gene de biz Müslümanların gözden kaçırdığı bir nokta var diye düşünüyorum ki o da şu:Hristiyan dünyası aynı tarihte peygamberlerinin doğum gününü de kutluyor.Çam ağacı süslemek,hindi kesip yemek,Noel baba ve geyikleri efsanesi...Tüm bunlar bir hafta önceden başlayan ve 1 ocak tarihine kadar devam eden noel kutlamalarının birer parçası.H.z. İsa tabi ki müslümanların da peygamberidir.Ama onun doğumunu kutlayacaksak bile,bunu Hz.İsa(A.S.)'ı tanrılaştıran bir toplumun bakış açısıyla yapacak değiliz herhalde.
Sözün özü,herkesin yeni yılını can_ı gönülden kutluyorum:)Allah hayırlı,sağlıklı ve huzurlu bir yıl geçirmeyi nasib etsin inş.
Gelelim tarife;
Malzemeler:
_300gr. yemeklik doğranmış et,
_2 adet patates,
_1 adet kuru soğan,
_1 adet kabak,
_2 adet domates,
_3-4 adet sivri biber,
_1 adet patlıcan,
_5-6 diş sarımsak,
_Yarım çorba kaşığı tereyağı,
_Yeterince salça,tuz,et suyu,tuz ve baharat.
Yapılışı:Eti düdüklü tencerede 10 dk. kaynatın.Tüm sebzeleri yemeklik doğrayarak güveç kabına koyun.(Patlıcanlar acı ise önceden tuzlu suda bekletmek gerekir).Tereyağını eriterek salçayla biraz kavurun,bunu da güveç kabına dökün.Son olarak eti ve sebzelerin yarısına gelecek kadar et suyunu ekleyin.Tuz ve baharatını da ekleyip iyice karıştırın.Yağlı kağıtla tencerenin üzerini kapatın.Bir kat da alüminyum folyo sarın.(Alüminyum folyo ısı ile temas ettiğinde toksik hale geliyormuş bu yüzden önce bir kat yağlı kağıt kullanıyoruz.)Tencerenin kapağını kapatıp 200-250 derecede bir kaç saat kontrol ederek pişirin.
Ben ilk kez denedim.Normal tencerede pişen türlüye nazaran çok daha lezzetli idi.Bir de püf noktası yazayım:Yemeği servisten en az iki saat önce hazır olacak şekilde pişirin.Bekledikten sonra daha da lezzetli oluyor.

6 yorum:

sevimin sayfasi dedi ki...

cok lezzetli olmus
ellerine saglik

mutlu huzurlu yeni yil diliyorum
sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

MUTLUUUUUUUUUUUUU SENELEER

Sıcacık sevgiler..

www.misssgibi.com

Adsız dedi ki...

Sağlıklı,mutlu,huzurlu ve bereketli bir yıl diliyorum canım.

Sevgiler

Damak-Tadı/Gül

Adsız dedi ki...

güvec bir harika yeni yilin kutlu olsun nice yillara

Adsız dedi ki...

mutlu seneler
kocaman sevgilerr

Melek* dedi ki...

arkadaşım güveçte yemeğin bir harika olmuş.