10 Aralık 2007 Pazartesi

Tereyağlı ve Patatesli Fasulye(Sivas)


Aslında elimde eklemem gereken bir kaç tarif var ama sanırım üzerime kış tembelliği çöktü:)Fasulyeleri geçen hafta almıştım.Genellikle zeytinyağlı yaparım fasulyeyi ama bu defa memleket usulü olsun istedim.Anadolunun iç kısımlarındaki bir çok köyde olduğu gibi,Sivas'ın köylerinde de yemekler genellikle tereyağı ile yapılır.Çocukluğumda anneannemin patates kızartmasını dahi tereyağı ile yaptığını anımsıyorum.İnanılmaz lezzetli olurdu.Ama tabi o kızartmayı yedikten sonra dağ bayır koşardık.Otuzuma yaklaştığım şu günlerde,dağ bayır koşma imkanı da bulamadığım için tereyağını nadir olarak kullanmayı tercih ediyorum.Malum kolesterol falan... Genç yaşımda gelip yakama yapışsın istemem:)
Bu yöresel yemeğimiz için gerekli malzemeler:
_Yarım kilodan biraz fazla taze fasulye,
_1 adet büyük boy patates,
_1 adet büyük boy kuru soğan,
_2 adet domates,
_Dilediğiniz kadar tereyağı ve salça.Baharat olarak da kırmızı toz biber kullandım.
Yapılışı:Fasulyeleri yıkayıp ortalarından kestim.İnce kıyılmış soğan ve tereyağını aynı anda tencereye aldım.Soğan pembeleşinceye kadar kavurdum.Salçasını da ekleyip biraz daha kavurdum.Bu aşamada yanmasın diye azcık su ekledim.Fasulyeleri ve küçük doğranmış domatesleri de ilave edip kavurmaya devam ettim.Üzerini kapatacak kadar kaynar su ve tuz koyup düdüklü tencerede 40 dakika kaynattım.Kaynama süresini uzun tuttum zira kış fasulyesi zor pişiyor.Düdüklüyü musluk altında soğutup kapağını açtıktan sonra da küp küp doğranmış patatesleri ekledim.Pişene kadar kaynattım.Yemeğimiz hazır:)

10 yorum:

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

tarifini göremedim ama güzel olduğunu anlamak için resimde yeterli ellerine sağlık arkadaşım...

Melek* dedi ki...

taze fasulyeyi bende patateli yaparım . çok güzel oluyor tadı ellerine sağlık ama bir ara tereyağlıyıda denemeliyim tereyağını hem severim herşeyede yakışır eminim bu yemeğin tadınıda güzelleştiriyordur...

Adsız dedi ki...

bayıldım dağ bayır koşma meselesine :)))

Ne lezzetli olmuştur tereyağıyla..

ellerinize sağlık.


Sıcacık sevgiler..
www.misssgibi.com

SİBELL'CE dedi ki...

mrb! bn taze fasulyeyi hiç patatesli yapmadım fakat güzel olmuş öyle görünüyor ilk işim denemek olucak ellerine sağlık görüşürüz

sevimin sayfasi dedi ki...

cok severim
cok lezzetli olmus
bende böyle yapiyorum
ellerine saglik

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

canım ilk önce tesellin için çook teşekkür ederim:) fasülyeyi çok sevrim çok leziz görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler

Yaren dedi ki...

Cok nefis olmus.Bende cok severim fasulye yemeginin icinde patates olmasini.Sade fasulyeyi pek sevmem ama patatesli olunca cok lezzetli oluyor.Ellerine saglik canim.

Adsız dedi ki...

canım hangi şehirde yaşıyorsun bilmiyorum ama ben bu kalıplarını metrodan aldım birde büyük güllü var onu da pastamalzemeleri.com dan almıştım ama orda fiyetı biraz fazla o yüzden metro yada büyük mrketlerden alabilirsin yada istanbuldaysan tabi ki eminönü ama metroyla fiyatlar aynı.
en sevdiğim iki sebzeden biri fasulye
ellerine sağlıkkk

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Meğer herkes patatesli yapıyormuş fasulyeyi.Ben de çok matah bişeymiş gibi tanıtıyorum:))

NİRVANA dedi ki...

canım ellerine sağlık..acıktım görünce..
bu arada netten bişeyler almayı istiyormussun bende basta cekiniyordum ama estore dan ve aras kargodan memnun kaldım ben biraz ucra bir yerdeyim malum ama gecikmedi ve hiçbir sorun cıkmadı..sevgiler..