3 Kasım 2007 Cumartesi

Pişi(Sivas)


Sodalı Böreğin mayalı versiyonu olarak tarif edebileceğim pişi,Sivas'ta sahur vakitlerinin,kimi zaman da kahvaltıların vazgeçilmezidir.Bursa'da ''lokma'' olarak isimlendirildiğine şahit olmuştum.Yalnız Bursa'da pişirilen lokmanın hamuru elle şekil verilemeyecek kadar cıvıktı.Bir kaşık ya da benzeri bir alet yardımıyla kızgın yağa bırakılıyordu.Hamuru biraz farklı olsa da lezzeti aynıydı diyebilirim.

Sodalı börek için malzemeler:
_2 su bardağı un,
_1 tatlı kaşığı tuz,
_Yarım çorba kaşığı yoğurt,
_Yarım paket instant maya,
_1 +1/3 çay bardağı su.
Yapılışı:Tüm malzemeyi karıştırarak,elinize yapışan cıvık bir hamur yoğurun.Üzerine ılık su ile ıslatılmış nemli bir bez örtüp,ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp,parmak uçlarınızla bastırarak açmaya çalışın.Hamur çok cıvık olduğu için ellerinizi ve hamuru koyduğunuz yeri bolca unlayın(Orjinalinde bir servis tabağı büyüklüğünde açılması gerekiyor.Ama ben,hamurum az olduğu için küçük küçük açmayı tercih ettim.)
Açtığınız hamurları bol yağda kızartın ve afiyetle yiyin.
Bal,pekmez,reçel gibi tatlı şeylerle birlikte servis edilmesi uygundur.
Yazdığım ölçülerle,fotoğraftaki büyüklükte 6 adet pişi yapılabiliyor.

6 yorum:

Anneminkiziyim dedi ki...

Merhabalar canim, benim calistigim kurs yerinde ögrenciler bayanlar kahvesinde bu pisi yi bir kac defa yaptilar gercektende kolay ve güzel oluyor, ellerine saglik, sevgiler...

kitchensweetkitchen dedi ki...

Hımm.O öğrenciler Sivaslı mıydı yoksa?:)

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

slm:)
ziyaretiniz için çok teşekkürler,bu arada pişi nefis görünüyor ellerinize sağlık görüşmek üzere sevgiler

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

pişiye bayılırım ellerine sağlık canikom..sevgilerimle

ceyt dedi ki...

canım tokatta da çok sevilir ve yapılır.pekmezle de ne güzel olur.şimdi olsada yesem.ellerine sağlık.
sevgiler

banu gökşin dedi ki...

canım sivaslı olarak çok mutlu oldum annemde çok yapar nasılda lezzetli oluyor. ellerine sağlık sevgiler..