29 Kasım 2007 Perşembe

Mantılı ve Nohutlu Yemek




Klasik Kayseri mantısını çok seviyoruz ama bu sefer farklılık olsun istedim ve yemeğini yaptım.Aslında tarifin orjinali çorba idi.Fakat ben, binbir emekle ufacık yaptığım mantılarımı çorbaya koymaya kıyamadım:)Mantı yemeğini daha önce de yapmıştım ama nohut kullanmamıştım.Nohutlu çok daha güzel oldu bence.Mantı sevenlere bir de bu şekilde denemelerini önerebilirim.
Mantı hamuru için malzemeler:
_3 su bardağı un,
_Bir yumurtanın yarısı,
_1.5 tatlı kaşığı tuz,
_1 çay fincanı ılık su.
İç malzeme için:
_Yarım çorba kasesi kıyma,
_1 adet ince ince doğranmış soğan,
_Yeterince maydonoz,
_Tuz ve karabiber.
Yemeğin hazırlanması için:
_Tereyağı,salça,haşlanmış nohut.
Yapılışı:Hamur malzemelerini karıştırarak,börek hamurundan daha katı bir hamur yoğurun.İki parçaya bölerek yumak yaptığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örterek on dakika dinlendirin.Bu arada, iç malzemesini hazırlamak için,soğan ve maydonozu ince ince kıyın.Kıyma ile karıştırıp,tuz ve karabiber ekleyin.Elinizle biraz yoğurun ki iyice karışsın.Dinlenen hamuru oklava ile açın.Mantı hamuru,açarken fazla unlamaya ihtiyaç duymayacak sertlikte olmalıdır.Açtığınız hamuru ufak kareler olacak şekilde kesin.Her bir parça hamurun üzerine iç malzemeden koyarak bohça biçiminde katlayın ve kenarlarının yapışması için elinizle bastırın.
Mantıları hazır ettikten sonra,bir tencereye tereyağını ve salçayı koyun.Kısık ateşte kavurun ve biraz su ekleyin.Suyunu yalnızca, mantıların haşlanmasına yetecek ölçüde koyun.Çünkü yemek piştikten sonra mantıların dağılmaması için bir miktar soğuk su eklemek gerekiyor.Su kaynayınca mantıları ilave edin.Pişmesine yakın,önceden haşlanmış nohutları da ekleyin.Bu arada suyu azalırsa ilave edebilirsiniz.Yemeğinizi ocaktan almadan biraz soğuk su koyun ve sıcak olarak servis edin.
Mantı yaparken, mutlaka, ''kızım mantı yapmak senin neyine'' diye kendi kendime söylenirim zira ufak bir çocukla bu iş çok zor bir hal alıyor.Ama o yerken, ''annesi, ne güzel yapmışsın sen'' dediğinde tüm yorgunluğum gidiveriyor:)Bu arada, bizim evde 'anne','baba' yok.''Annesi'', ''babası'' var:)

19 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Merhabalar,
Cok guzel tarifleriniz ve blogunuz var, ellerinize saglik.
Sevgilerimi gonderiyorum.

Ferkay dedi ki...

Ziyaretin için teşekkür ederim canım.Mantı yemeğin de çok güzel ellerine sağlık. Kızın küçük galiba Canım benim onu öpüyorum. Her zaman beklerim.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Merhaba,
Mantı varsa bir menüde emin olun ki ilk tercihim odur:))
Ellerinize sağlık, ziyaretiniz için de teşekkürler.
Sevgiler.....

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hayır Feray Hanım oğlum var.'Kızım' diye seslendiğim kişi kendim oluyorum:)Teşekkürler ziyaretiniz için.
Aybike ceylan ve pastacı,size de teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

canim mantilar cok güzel olmus biraz zahmetli ama deger eline saglik iyi günler

Selin dedi ki...

Selam canım,
Valla mantı insanı o kadar yoruyor ki, ben yapınca çok zorlanıyorum. Bu yüzden biraz cinlik yapıp bir kısmını çalıp Yüzük çorbası için buzluğa atıyorum :)) Şimdi senin mantını görünce aklıma yüzük çorbası geldi. Biliyorsun ona da nohut konuyor. Ama senin yemeğin daha farklı tabii. Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle...

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Teşekkür ederim sevgiseli,dediğin gibi zahmetli ama değiyor.
Selin Hanım, aslında yüzük çorbasını bilmiyorum.Yaparsanız bloğunuzda görmek istiyoruz:)

dogada.blogspot.ru dedi ki...

lezzet f�k�r�yor bu yemekten zahmetli ama bir okadarda g�zel oldu�unu biliyorum bir arkada��mda tatm�t�m ellerinize sa�l�k sevgiler

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba.Ben dolmanin yapimini soran isimsiz sahisim.Yorum yazma islerini tam bilemedigimden isimsiz olarak geldi yorumum.Acaba nohutsuz manti yapildigindada bir miktar soguk su eklenmeli mi pisince?Irilesmelerini mi onler?Cunku disarda yenen mantilarin formu bozulmuyor.Evde pisirilenler ise, bir muddet bekleyince sicak suda iki kat buyuyorlar.Buda hos bir goruntu olmuyor tabiki.Bir denemeli ne dersiniz.Yine adim cikmaz belki.Ben Yesim.Yeni tariflerinizi bekliyorum.Yureginize saglik...

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Yeşim Hanım çok memnun oldum.Mantıyı,makarnada olduğu gibi haşlayıp süzdükten sonra biraz musluğun altına tutarım.Ama mantılarınız fazla şişiyor ve dağılıyorsa,sorun hamurunuzda olabilir.Cıvık yoğrulan hamur çabuk dağılır.Ayrıca, pişirdikten sonra bekletmeyip hemen servis ederseniz,sorun çıkmaz sanırım.Teşekkür ederim yorumlarınız için.Her zaman beklerim:)

Selma Alkan dedi ki...

Sevgili ablacim (isminizi ogrenebilirmiyim?) ellerinize saglik mantiya zaten bayilirim..resimde oyle guzel cikmis ki yani yemede yaninda yat..yok yok en iyisi yemek ;))...saglicakla kalin..sevgiler

Adsız dedi ki...

selam canım...

mantı yapmak zor iş..helede senin gibi minicik yapmak maharet ister...

ellerine sağlık...nefis bir görüntü...

meleginmarifetleri dedi ki...

selam canım bende mantıyı çok severim ama hiç nohut koymamıştım tadı nasıl oluyor mantı tadı değişirmi acaba ellerine sağlık hoşçakal

Unknown dedi ki...

oooo harikaaa mantiya bayilirim.nohutlusunu denememistim.
en kisa zamanda denyecegim .cannim ellerine saglik
sevgilerimi birakiyorum.

Gönül dedi ki...

canikom ellerine sağlık çok güzel olmuş bende yapıyorum bu yemeği. ve severekte tüketiyorum...sevgilerimle

Melek* dedi ki...

acaba bu kayınvalidemin sık sık yaptığı nohutlu mantımı:)hatta kayınvalidemler kıymalısını pek bilmiyorlar ama nohutlusuda güzeldi ellerine sağlık biraz meşakkatli bir işlem olduğu için ben mantıyı ama kıymalısını hep evde yapanlardan almayı t ercih ediyorum

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Arkadaşlar teşekkürler yorumlarınız için:)Kafası karışanlar için söylüyorum.Bu kıymalı bir mantı.Ayrıyeten nohut da var yemeğin içinde.Yani mantının içinde nohut yok.Resimde nohutlar pek seçilmiyor.O yüzden kafalar karıştı sanırım:)

Yaren dedi ki...

Cok severim mantiyi,her cesidi lezzetli olur bence.Görüntü harika.Ellerine saglik canim.

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Nefiss görünüyor ellerine sağlık sevgiler :))