2 Kasım 2007 Cuma

Yağlı Köfte(Antep)


Antepli kadınlar arasında çok popüler olan yağlı köfte,malzemeleri itibariyle kısıra,yapılışı açısından ise çiğ köfteye benzer.Burada, iki ya da daha fazla sayıda bayan yan yana gelip muhabbeti koyulaştırırsa,içlerinden biri mutlaka''yağlı köfte yapsak da yesek'' der.Diğerleri de zaten bu teklifi bekliyordur.Derhal köfte yoğrulur,ayran yapılır,turşular çıkarılır,bir kaç bayan daha davet edilir.Artık değmeyin keyiflerine:)
Yağlı köfte için malzemeler:(iki kişilik)
_2 su bardağı köftelik bulgur(burdaki adıyla simit),
_1 adet orta boy soğan(varsa taze soğan),
_4-5 diş sarımsak,
_1.5 yemek kaşığı biber salçası,
_Yarım limon+nar ekşisi,
_1 adet orta boy domates,
_Çeşitli baharatlar ve tuz,
_yarım demet maydonoz,
_yarım su bardağından biraz eksik zeytinyağı,
_Taze nane yaprakları.
Yapılışı:Yuvarlak bir tepsiye,köftelik bulguru,ufacık doğradığınız soğan ve sarımsağı,salçayı,kabuğunu soyup birkaç parçaya böldüğünüz domatesi,yarım limon suyunu,dilediğiniz kadar nar ekşisini,baharatları ve tuzu koyup iyice karıştırın.Çiğ köfte gibi yoğurmaya başlayın.15-20 dk. yoğurduktan sonra doğranmış maydonozu ilave edin ve hiç karıştırmadan, kızdırılmış zeytinyağı gezdirin.İyice karıştırdıktan sonra, fotoğraftaki gibi, elinizde sıkarak köfte şekli verin.Taze nane yaprakları,ayran ve tırşuyla servis edin.Afiyet olsun.
Uzun süre yoğrulduğu için, baharatların ve diğer malzemenin tadı birbirine karışıyor.Bu da, onu kısırdan daha cazip hale getiren bir özellik kanımca.

12 yorum:

Melek* dedi ki...

ewet bu tarifi bende uyguladım ve hiç ümidim yoktu güzel olacaına dair ama yanıldım çünkü müthiş bir tad ortaya çıktı Antep'li kadınlar bu işi biliyor demekki:))

Sevil Altunel dedi ki...

slm canım blog yazılarını blogspota tşırsan hiç bişeycik olmaz.oldumu arkadaşım ?sevgiler...

inci dedi ki...

canım merhabalar....yorumunu yeni aldım ama sayaç için geç kaldım galiba sen eklemişsin:)))iki gündür bloğa uğramamıştım:) yine de değişik sayaç istersen benim sayfamdaki sayaçı tıkla açılan sayfadan kod alabilirsin....köfteler nefis olmuş....eline sağlık canım.....

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

m.akın çok haklısın:)

Sevil Hanım,ben zaten blogspottayım:)Taşıma işlemi sırasında yedekleme v.s. gibi bişey yaptınız mı onu sormak istemiştim.

İnci Hanım teşekkürler.Dediğiniz yöntemi deniyorum ama ''sayfada'' hata yazısı çıkıyor.Neyse tekrar denerim.
Teşekkürler yorumlarınız için:)

Tijen dedi ki...

Komşucuğum,
Daha profesyonelliğe çok var. Kardeşimin fotoğrafları yanında benimkiler acemi işi kalıyor.

akasyakokusu dedi ki...

merhaba canım çok güzel görünüyor valla..az evvel misafirim gitti..hatta bugün kısır yapsammı dedim ama yoğurtlu patatesle idare ettim..antep ve hataylıların kısırı yoğurduğunu biliyorum..gerçekten bol ekşili ne güzel olurdu yeseydim ooof ooff:))

akasyakokusu dedi ki...

canım yine ben;aslen nerelisin ben antalyalıyım merkezden..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Aslen Sivaslıyım.Bir kaç yıldır Antep'te oturuyorum.Siz de aslen Mardinlisiniz sanırım.Mardinli arkadaşım var burda.Ama henüz gitmek nasip olmadı.Hep merak ettiğim ve görmek istediğim bir yer.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Pardon.Antalyalısınız,Mardin'de oturuyosunuz anladığım kadarıyla.Yanlışlık olmasın:)

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim,
offf icim cekti simdi olsada yesem, veya birileri gelsede yapsam, bayilirim köfteye, kisira ee nede olsa bende antepli sayilirim :)) sevgiler...

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Yaptığın yemeklere bakılırsa Anteplisin vesselam:)

beste dedi ki...

of diyorum agzim oyle bir sulandi ki mutlaka deneyecegim :)