Antepli kadınlar arasında çok popüler olan yağlı köfte,malzemeleri itibariyle kısıra,yapılışı açısından ise çiğ köfteye benzer.Burada, iki ya da daha fazla sayıda bayan yan yana gelip muhabbeti koyulaştırırsa,içlerinden biri mutlaka''yağlı köfte yapsak da yesek'' der.Diğerleri de zaten bu teklifi bekliyordur.Derhal köfte yoğrulur,ayran yapılır,turşular çıkarılır,bir kaç bayan daha davet edilir.Artık değmeyin keyiflerine:)
Yağlı köfte için malzemeler:(iki kişilik)
_2 su bardağı köftelik bulgur(burdaki adıyla simit),
_1 adet orta boy soğan(varsa taze soğan),
_4-5 diş sarımsak,
_1.5 yemek kaşığı biber salçası,
_Yarım limon+nar ekşisi,
_1 adet orta boy domates,
_Çeşitli baharatlar ve tuz,
_yarım demet maydonoz,
_yarım su bardağından biraz eksik zeytinyağı,
_Taze nane yaprakları.
Yapılışı:Yuvarlak bir tepsiye,köftelik bulguru,ufacık doğradığınız soğan ve sarımsağı,salçayı,kabuğunu soyup birkaç parçaya böldüğünüz domatesi,yarım limon suyunu,dilediğiniz kadar nar ekşisini,baharatları ve tuzu koyup iyice karıştırın.Çiğ köfte gibi yoğurmaya başlayın.15-20 dk. yoğurduktan sonra doğranmış maydonozu ilave edin ve hiç karıştırmadan, kızdırılmış zeytinyağı gezdirin.İyice karıştırdıktan sonra, fotoğraftaki gibi, elinizde sıkarak köfte şekli verin.Taze nane yaprakları,ayran ve tırşuyla servis edin.Afiyet olsun.
Uzun süre yoğrulduğu için, baharatların ve diğer malzemenin tadı birbirine karışıyor.Bu da, onu kısırdan daha cazip hale getiren bir özellik kanımca.
12 yorum:
ewet bu tarifi bende uyguladım ve hiç ümidim yoktu güzel olacaına dair ama yanıldım çünkü müthiş bir tad ortaya çıktı Antep'li kadınlar bu işi biliyor demekki:))
slm canım blog yazılarını blogspota tşırsan hiç bişeycik olmaz.oldumu arkadaşım ?sevgiler...
canım merhabalar....yorumunu yeni aldım ama sayaç için geç kaldım galiba sen eklemişsin:)))iki gündür bloğa uğramamıştım:) yine de değişik sayaç istersen benim sayfamdaki sayaçı tıkla açılan sayfadan kod alabilirsin....köfteler nefis olmuş....eline sağlık canım.....
m.akın çok haklısın:)
Sevil Hanım,ben zaten blogspottayım:)Taşıma işlemi sırasında yedekleme v.s. gibi bişey yaptınız mı onu sormak istemiştim.
İnci Hanım teşekkürler.Dediğiniz yöntemi deniyorum ama ''sayfada'' hata yazısı çıkıyor.Neyse tekrar denerim.
Teşekkürler yorumlarınız için:)
Komşucuğum,
Daha profesyonelliğe çok var. Kardeşimin fotoğrafları yanında benimkiler acemi işi kalıyor.
merhaba canım çok güzel görünüyor valla..az evvel misafirim gitti..hatta bugün kısır yapsammı dedim ama yoğurtlu patatesle idare ettim..antep ve hataylıların kısırı yoğurduğunu biliyorum..gerçekten bol ekşili ne güzel olurdu yeseydim ooof ooff:))
canım yine ben;aslen nerelisin ben antalyalıyım merkezden..
Aslen Sivaslıyım.Bir kaç yıldır Antep'te oturuyorum.Siz de aslen Mardinlisiniz sanırım.Mardinli arkadaşım var burda.Ama henüz gitmek nasip olmadı.Hep merak ettiğim ve görmek istediğim bir yer.
Pardon.Antalyalısınız,Mardin'de oturuyosunuz anladığım kadarıyla.Yanlışlık olmasın:)
Merhabalar canim,
offf icim cekti simdi olsada yesem, veya birileri gelsede yapsam, bayilirim köfteye, kisira ee nede olsa bende antepli sayilirim :)) sevgiler...
Yaptığın yemeklere bakılırsa Anteplisin vesselam:)
of diyorum agzim oyle bir sulandi ki mutlaka deneyecegim :)
Yorum Gönder