_30 adet kurutulmuş patlıcan,
_1.5 su bardağı pirinç,
_150-200gr. yağlı kıyma,
_1 adet orta boy soğan,
_yaklaşık bir baş sarımsak,
_2 yemek kaşığı biber salçasıyla karışık domates salçası,
_Karabiber,kırmızı biber,tuz,zeytinyağı,limon suyu(veya sumak ekşisi),
Yapılışı:
Kurutulmuş patlıcanlar 15 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır ve suyu süzülür.Soğuk su eklenerek öylece bırakılır.Siyah suyunu bıraktığında tekrar süzülür ki bu işlem ertesi güne kadar en az üç kez tekrarlanmalıdır.Yani kuruluk dolması yapmak için patlıcanları bir gece önceden hazırlamak gerekiyor.
İç malzemesinin hazırlanması:Yuvarlak bir tepside bütün malzemeler karıştırılır,hatta iyice karışması için biraz elle yoğrulur.Patlıcanları doldururken çok dikkatli davranıp yırtmamak gerekiyor.Yırtılırsa içindekiler pişerken taşabilir.Yarısına kadar iç malzemeyle doldurduktan sonra elinizle üzerine biraz bastırın ki her tarafına eşit olarak yayılabilsin.Daha sonra patlıcanları tencereye dizin(Fotoğraftaki gibi) ve üzerini kapatacak kadar su ile doldurun
Pişirmeden önce üzerine bir tabak kapatıp varsa dolma taşı koyun.Yarım saat kadar çok kısık ateşte pişirin ve fazla suyunu süzerek servis edin.Bu dolmayı diğerlerinden ayıran özellikler;
1-Sarımsak ve biber salçası kullanılması,
2-Acısının çok fazla olması,
3-Kuru patlıcan,kabak ve biberden yapılıyor olması.Her Anteplinin evinde ayda en az 3-4 kez pişen bir yemek.Ayrıca,burada yufkacılarda satılan özel bir ekmeğe sarılarak yeniyor.Bir ara zeytinyağlısını da eklerim inş.
8 yorum:
E ne güzel! Bu siteyi de ekleyelim linklerimize. Hayırlı uğurlu olsun.
Teşekkür ederim Tijen Hanım ziyaretiniz için.Gene beklerim.Bu arada linklerinizde iğne atsan yere düşmüyor maşallah:)
selam burasıda çok güzel bayılırım antep yemeklerine ellerine sağlık hoşçakal
Teşekkür ederim ziyaretiniz için gene beklerim:)
merhaba bloğunuzu tesadüfen gördüm dolmaları görüncede dayanamayıp yorum yazayım dedim ellerinize sağlık antep kuru dolmasına bayılırım sizin oraların patlıcanı daha değişik ve çok lezzetli oluyor antepli bir arkadaşımda yemiştim tadı hala damağımdadır neyse çok uzattım bende beklerim sevgiler
hdidem.blogcu.com
Estağfirullah,Didem Hanım,henüz 23 günlük bir blogcu olarak yorum almak beni çok memnun ediyor.Ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.En kısa zamanda geleceğim.Sevgiler...
Eline sağlık canım,bizde de bu akşam kuru patlıcan biber ve acur dolması vardı....Çok seviliyor bizim ailede de.Anteplimisiniz?
Teşekkür ederim serin mavi:)Antepli değilim ama, Antep mutfağını tanımaya yetecek kadar uzun bir süredir buradayım.Benim için çok ayrı bir yeri var.Denemediğim bir çok yemek var daha.Onları da tek tek deneyip buraya yazıcam inş.Gene beklerim.Sevgiler...
Yorum Gönder