8 Ekim 2007 Pazartesi

Elde Açılmış Börek


Dolaptaki kıymayı mantı mı yapsam köfte mi yapsam diye düşünürken en sonunda börek yapmaya karar verdim.Böreği yapmak biraz vakit alıyor ama uğraştığıma değdi doğrusu.
Hamuru için gerekli malzemeler:
_4 su bardağı un,
_1 yumurta(Ufak olsun),
_1.5 yemek kaşığı yoğurt,
_1 paket instant maya(Veya yarım küp yaş maya),
_2 tatlı kaşığı tuz.
_Ilık su
İç malzemesini ben kıymalı hazırladım ama ıspanaklı,peynirli ya da patatesli de olabilir.

Börek içi için gerekli malzemeler:
_250gr. kıyma,
_3 adet iri soğan(Ben soğanını fazla koyarım,az koymak isteyenler kıyma miktarını arttırmalı),
_1-2 adet sivri biber,
_1 adet domates
_bir yemek kaşığı salça,
_karabiber,kırmızıbiber,tuz.

Nasıl mı yaptım?
Soğanları ve sivri biberleri sıvıyağda biraz çevirdikten sonra kıymayı ilave ettim.Yarı yarıya pişmiş bir duruma gelene kadar kıymayı da kavurup salça ve domatesi ekledim.Son olarak tuz,karabiber,kırmızı biber ilavesiyle kıymalı içimiz hazır.

Sıra geldi hamuru yoğurmaya:4 su bardağı unu, bir paketten bir tatlı kaşığı eksik mayayla iyice karıştırdım.Yumurta,yoğurt,tuz ve yaklaşık 2-2.5 çay bardağı ılık suyu ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurdum.(Hamur ele yapışmayacak bir yumuşaklıkta olmalı.)Hazırladığım hamuru dört eşit parçaya bölüp yumak yaptım.Mayalanmasına fırsat vermeden açmaya başlamak gerekiyor.Yumakları bir iki dakika dinlendirmek yeterli.Servis tabağı büyüklüğünde açtığım hamurun üzerine 1.5 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirip fırça yardımıyla her tarafına yayılmasını sağladım.Yağladığım hamuru elime alarak inceltmeye çalıştım.(İki elinizin üzerinde, avuçlarınız yere bakar durumda dairesel hareketlerle çevirmeniz gerekiyor.Bunu yapamazsanız olduğu yerde uçlarından çekerek inceltmeye çalışın.İnceltmeye çalışırken hamur bazı yerlerinden yırtılabilir,bunu sorun etmeyin.Yırtılmış ince hamur, yırtılmamış kalın hamurdan iyidir.Bilhassa kenarlarının kalın olmaması gerekiyor.)Yeteri kadar inceldiğinde iç malzemesini koyarak rulo olacak şekilde hamuru sardım.(Çok sıkı sarmamak gerek,gevşek olursa börek daha yumuşak olur.)


Yağlanmış tepsiye resimdeki gibi yerleştirdim.Üzerine 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı yoğurt,2 yemek kaşığı sıvıyağ karışımını sürdüm.Çörek otu ve susam serperek 200 derecelik fırında yirmi dakika kadar pişirdim.


Not:Ölçüler bana ait ama tarif annemin.
Sütle yoğrulan bir hamur istiyorsanız:Çarşaf Böreği

6 yorum:

pelin dedi ki...

merhaba
iadeyi ziyarete geldim ve harika tariflerle karşılaştım.eline sağlık börek çok güzel. bundan sonra takipteyim.sevgiler

Melek* dedi ki...

ayy bayılırım kıymalı böreğe niye çağarmadın yaptığında gelirdik bizde:)ellirine sağlık acaba bugün yapsam mı?bende

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Teşekkürler Pelin:)Senin calla yemeğini denemek istiyorum enyakın zamanda.
m.akin,bir daha yaptığımda mutlaka çağırıcam:)
teşekkürler yorumlarınız için.

Adsız dedi ki...

Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Ramazan Bayramınız kutlu olsun

Adsız dedi ki...

hayatım börek çok güzeldi ellerine sağlık

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Rica ederim ne demek:)Afiyet olsun.
Leziz Özlem senin de bayramın kutlu olsun:)Teşekkürler ziyaretin için.